Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Frida, 17, är sommarföretagare – föder upp ankor

Feriejobb eller driva företag? För Frida Löfgren var valet enkelt, i våras sökte hon till kommunens sommarlovsföretagarskola och nu föder hon upp svensk gul anka.
– Det känns väldigt häftigt. Från att det är ägg i en äggkläckningsmaskin så kommer det livs levande små ankor, säger Frida Löfgren.

När AT får ett tips om en gymnasietjej som föder upp svenska gula ankor väcks intresset på redaktionen. Efter en titt på Fridas Instagram är det svårt att inte bli lite knäsvag. Från ägg till små, gula och fluffiga ankungar. ”Mina dunbollar” som Frida skriver under en bild där ankorna har vuxit sig lite större.

Allt började med att Frida Löfgren blev en av tjugo ungdomar som skulle få driva sommarföretag i Alingsås.

– Jag tyckte det verkade rimligt så jag sökte till sommarföretagarskolan och kom med. Sen fick jag gå en kurs på en vecka och lära mig hur man startade och skötte ett företag, berättar Frida.

Frida Löfergren är 17 år gammal. När hon inte har sommarlov pluggar hon på det tekniska programmet på Alströmergymnasiet. Bild: Frida Löfgren
Frida Löfergren är 17 år gammal. När hon inte har sommarlov pluggar hon på det tekniska programmet på Alströmergymnasiet. Bild: Frida Löfgren

Vid denna tidpunkt visste redan Frida vad hon ville göra. Hon skulle testa på att föda upp ankor och inspirationen kom från hennes granne och kompis.

– Jag visste tidigt vad jag ville göra eftersom min kompis också födde upp ankor så jag och mamma åkte och köpte lite ägg. Eftersom äggen ska ligga i äggkläckningsmaskinen i 28 dagar började jag två veckor innan kursen, säger Frida.

Man blir lite fäst, det är som små kompisar.

Äggkläckningsmaskinen fick stå inne på Fridas rum och under dagarna höll Frida koll på fuktighet och värme. Hon bad även hennes följare på Instagram om namnförslag.

– Jag fick en del förslag så jag skrev faktiskt namn på äggen. Men när de väl kläcktes såg de likadana ut så det var bara tre stycken som jag kunde se vilka de var, säger Frida.

Lille-Pär, Jonathan och Ernst den andra kläcktes den 29 juni. Tillsammans med sina syskon fick de tio ankungarna flytta ut till stallet.

– När de blev äldre så lät jag de vara ute i en hundbur med en balja med vatten så de fick bada och plaska runt, säger Frida.

Ernst den andra! Döpt och ihågkommen för att vara en så kelsjuk och snäll. Bild: Frida Löfgren
Ernst den andra! Döpt och ihågkommen för att vara en så kelsjuk och snäll. Bild: Frida Löfgren

Efter två veckor var det dock dags att skiljas åt. Den 17 juli kom de nya ägarna och hämtade sina ”små dunbollar”.

– Man blir lite fäst, det är som små kompisar. Men jag har fått lite bilder från de nya ägarna och de ser ut och ha det bra, säger Frida.

Direkt efter att de första äggen kläcktes förberedde Frida för ytterligare en kull ankor. Men trots att Frida och familjen har både häst, katt och hund blir det inga ankor på gården i Edsås.

– Jag tycker det är väldigt roligt med djur och pyssla och hålla på men pappa vill inte ha mer djur nu så det blir inga ankor här, säger Frida lättsamt.

Vilka är det som köper ankor då?

– Ja det är väl folk som bor på landet, ankor fungerar ungefär som höns fast att ankor är lite roligare. De lägger ägg, inte lika mycket som hönor men de som kommer blir väldigt goda. Många köper ankor för att de äter mördarsniglar och andra insekter.