Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Micaela Kronberg, Moderaterna, anser att Lov ökar de äldres inflytande. Bild: Totte Vesterlund

Fullmäktige klubbade igenom Lov

Lagen om valfrihetssystem, Lov, ska införas i särskilt boende för äldre.
Det beslutade Alingsås kommunfullmäktige efter en livlig ideologisk debatt som varade i över en timme.

Fullmäktige gick på samma linje som vård- och omsorgsnämnden och kommunstyrelsen och röstade för att Lov ska införas i särskilt boende för äldre, det som tidigare kallades för äldreboende, den 1 januari 2022.

29 ledamöter sa ja till förslaget, 21 ledamöter sa nej och en avstod.

Samtliga ledamöter i den styrande Alliansen röstade för förslaget.

Sverigedemokraterna ville att ärendet skulle återremitteras. Något som partiets gruppledare Boris Jernskiegg motiverade från talarstolen med att ärendet inte var tillräckligt berett.

Men då fullmäktige beslutade om att ta beslut ikväll röstade alla, förutom en, av Sverigedemokraternas ledamöter för förslaget.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

"Öka de äldres inflytande"

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna beskrev införande av lov inom särskilt boende för äldre som en frihetsreform som flyttar makten från politikerna till de enskilda invånarna.

Micaela Kronberg, Moderaterna, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, pekade på skolvalet, regionens vårdval och Lov inom hemtjänsten som liknande lyckade exempel.

– Det som driver mig i den här frågan är att öka de äldres inflytande över sin vardag och att de ska kunna välja vilket särskilt boende de vill bo på.

– Jag ser valfrihetssystemet som något som ökar utbudet, där brukaren värderar vad som passar honom eller henne bäst. Jag som politiker behöver inte göra det valet åt dem, det gör de bäst själva.

Simon Waern, Socialdemokraterna, befarar att ett införande av Lov inom särskilt boende för äldre kommer att slå sönder en fungerande verksamhet. Bild: Totte Vesterlund

"Dumdristig envishet"

Socialdemokraterna framhöll, med hänvisning till utredningar från kommunen, att reformen kan bli kostnadsdrivande, leda till en likriktning av boendena som erbjuds och att kommunen kan tappa verktyg för att styra och planera sin äldreomsorg.

– Den fungerande verksamhet som vi har riskerar att slås sönder och samman; tomma boendeplatser, övertalig personal, långa och dyra avtal, samt plötsliga nedläggningar av avdelningar och hela boenden till följd av överetableringar, det är ett axplock av det som lov kan föra med sig, sa Simon Waern, Socialdemokraterna, vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är oförståeligt att Alliansen driver frågan med en sådan dumdristig envishet, det enda de bevisar är att för dem så går privatiseringsiver och nyliberal ideologi framför ekonomiskt ansvarstagande och skattebetalarnas intressen.