Montage.
Montage.

GP: Kommunen har betalat miljoner till advokatbyrå

Turerna kring Alingsås kommuns näringslivsenhet Alingsås Business Center, ABC, har aktualiserats på nytt. Kommunen har betalat drygt sex miljoner kronor de senaste åren till advokatbyrån Front Advokater, skriver Göteborgs-Posten. 2,4 miljoner ska ha rört arbete kring ABC.

ANNONS
|

LÄS MER:Fronts råd gav kommunen miljonkostnader

Göteborgs-Posten har de senaste veckorna granskat Front Advokater och tittat närmare på advokatbyråns sätt att fakturera bland annat kommuner i Göteborgsområdet, däribland Alingsås.

Tidningen kan visa på att Front Advokater har fakturerat Alingsås kommun drygt sex miljoner kronor de senaste åren. En stor del av pengarna ska ha gått till arbete med turerna kring kommunens näringslivsenhet Alingsås Business Center, ABC, och kommunens försök att avskeda tre tjänstemän, enligt GP.

Enligt Daniel Filipsson, Moderaterna, kommunstyrelsens ordförande i Alingsås, så handlar det om 2,4 miljoner kronor som kommunen har betalat till Front Advokater i det ärendet.

– En stor övrig post är exempelvis rättsprocessen kring IOP-avtal inom äldreomsorgen. Jag utgår ifrån att avtal följts och att det finns underlag till varje faktura, säger han till AT.

ANNONS

Liberalerna kommer att föreslå att kommunen granskar de tjänster som man köpt av Front Advokater.

– Med tanke på vad som framkommit i media ser jag det som en självklarhet att Alingsås kommun tittar närmare på om kommunen fått det man har beställt och att ersättningen till Front Advokater är rimlig, säger Jens Christian Berlin, gruppledare för Liberalerna i fullmäktige.

– Det viktiga nu är att kommunen omgående granskar fakturaunderlaget från Front Advokater och säkerställer att allt är korrekt, säger Simon Waern, socialdemokratiskt oppositionsråd i Alingsås, till AT.

Brodén (L) efterlyser vitbok och ursäkt

GP skriver att de tre ABC-anställda blev utköpta till en kostnad på ungefär tre miljoner kronor för Alingsås kommun. Tio miljoner kronor ska ABC-härvan ha kostat kommunen totalt, enligt den pensionerade SVT-journalisten och alingsåsaren Tomas Lindblom som driver bloggen Bevakaren.

Anita Brodén, Liberalerna, satt i kommunstyrelsen under den förra mandatperioden då ärendet rullades upp. Nu sitter hon i kommunfullmäktige. Hon har tidigare, bland annat på insändarplats i AT i höstas, efterlyst en extern granskning av kommunens hantering av ABC. Något som hon står fast vid i GP. Anita Brodén vill se en vitbok för att klarlägga händelseförloppet och vill att kommunen ska be de tidigare ABC-medarbetarna om ursäkt.

Hon tycker att advokatbyråns insats inte varit värda pengarna.

Joakim Järrebring, socialdemokrat och oppositionsledare fram till förra valet, anser att ett tungt ansvar vilar på den tidigare kommundirektören Susanne Wirdemo.

ABC-affären kunde verkligen ha hanterats betydligt bättre från kommunens sida.

Han ifrågasätter beslutet att ta hjälp av en advokatbyrå i stället för att använda sig av kommunens egen HR-organisation och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Joakim Järrebring sitter numera i riksdagen. Susanne Wirdemo, som också gått vidare till ett nytt uppdrag – som stabschef hos Moderaterna i Göteborg, säger till GP att kommunens egen HR-avdelning inte var objektiv och att man därför behövde anlita advokatbyrån.

Hon säger till GP att Joakim Järrebring (S) använde sig av ABC-frågan för att bedriva oppositionspolitik och framhåller att han hade dialog med de tidigare anställda samtidigt som han inte ska ha reserverat sig i kommunstyrelsen, något som hon beskriver som fulspel.

Joakim Järrebring (S) tycker i sin tur att det säger en hel del om hennes lämplighet som kommunal tjänsteman att hon anser det som fulspel när en politiker pratar med allmänheten och människor som denne är satt att företräda.

Filipsson (M): "Hade agerat på samma sätt i dag"

AT har ringt runt till gruppledarna för partierna i Alingsås kommunfullmäktige för att höra om huruvida de delar Anita Brodéns (L) uppfattning om att det krävs en extern genomlysning av turerna kring Alingsås Business Center AB.

Daniel Filipsson, Moderaterna, ordförande i kommunstyrelsen, tycker inte att det behövs en extern granskning.

– Alla personalärenden avslutades 2018, dessutom prövades frågan om ytterligare extern granskning för drygt 1,5 år sedan i kommunstyrelsen där endast 2 av 15 ledamöter ville det, säger han till AT.

Han anser att inget nytt i sak framkommer i GP:s artikel.

– Hela artikeln är symtomatisk för processen där personalärenden tidigt dessvärre blev politiska och i princip omöjliggjorde en saklig hållning från arbetsgivaren. Detta ledde till en lång och dyr process. Noterbart är att personalärendena slutade där de började, i erbjudande och uppgörelse om överenskommelse. Alla turer däremellan samt juridiska kostnader hade kunnat undvikas om politiken förstått sin roll, säger Filipsson (M), till AT.

Susanne Wirdemo säger till GP att personalen på kommunens egen HR-avdelning inte var objektiva. Delar du den uppfattningen?

– Vår HR-avdelning samt dåvarande näringslivsenhet tillhörde samma lilla kommunledningskontor. Det bedömdes inte lämpligt att handlägga personalärenden internt inom samma kontor. I synnerhet inte när processen tidigt blev politiserad. Det hade försatt vår personal i en utsatt position. Vi hade agerat på samma sätt i dag.

C-gruppledare: "Kunde ha hanterats bättre"

Karl-Johan Karlsson, gruppledare för Centerpartiet i Alingsås kommunfullmäktige:

– ABC-affären kunde verkligen ha hanterats betydligt bättre från kommunens sida, där har jag varit väldigt kritisk. Men att köpa in en extern granskning tycker jag inte är nödvändigt. ABC-härvan är avslutad och det skulle bara innebära ännu fler miljoner i kostnader för skattebetalarna. Dessutom har kommunstyrelsen redan röstat ned ett sådant förslag.

Anna Hansson, gruppledare för Miljöpartiet, känner sig osäker på om det skulle behövas en utomstående genomlysning.

– Visst skulle det finnas fördelar med att få tydlighet i vissa delar, men det skulle också innebära att den här gamla härvan skulle kosta ytterligare pengar för skattebetalarna, säger hon.

Juridiska processer är kostsamma och ska givetvis undvikas, men ibland är de ofrånkomliga.

Simon Waern tillträdde rollen som socialdemokratiskt oppositionsråd i september 2018. Tre månader senare avslutades personalärendena och formellt sett är frågan, enligt honom, utagerad sedan december 2018.

– Om jag hade varit oppositionsråd under processens gång hade jag valt att agera på ett sätt som sannolikt hade förkortat processen. Jag hade försökt se det hela ur ett arbetsgivarperspektiv och eftersträvat en bättre dialog i synnerhet mellan oppositionen, den politiska ledningen och kommunledningskontoret, för den var minst sagt bristfällig.

Simon Waern (S) anser att problemet med ABC-processen var att frågan omgående politiserades. Det ledde, enligt honom, till att den förlängdes och fördyrades. Han framhåller att frågan om en extern granskning av processen redan avfärdats av politiken.

– Att lägga ännu mer av skattebetalarnas pengar på detta ärende menar vi socialdemokrater vore orimligt och poänglöst, men givetvis ska vi tillsammans dra lärdom av allt som skett.

Oppositionsrådet konstaterar att det är tråkigt att behöva lägga skattemedel på tvister.

– Juridiska processer är kostsamma och ska givetvis undvikas, men ibland är de ofrånkomliga. Det viktiga nu är att kommunen omgående granskar fakturaunderlaget från Front Advokater och säkerställer att allt är korrekt.

Roland Adrell, vd och advokat på Front Advokater, vill inte svara på frågor om hur han ser på kostnaderna som Alingsås kommun haft till hans byrå samt vad kommunen har fått ut av det.

– Jag kommer inte svara på det eftersom det rör vår relation till klienten. Det svarar vi inte på. Men tack för frågan, säger han till AT.

LÄS MER:Advokatsamfundet agerar efter GP:s granskning

ANNONS