Samhällsbyggnadsnämnden får svidande kritik i den granskning som kommunen låtit göra.
Samhällsbyggnadsnämnden får svidande kritik i den granskning som kommunen låtit göra.

Granskningen klar – svidande kritik mot nämndens beslut

Under torsdagen var granskningen av samhällsbyggnadsnämnden klar och den innehåller svidande kritik mot kommunens hantering av bygglov. 83 procent av de granskade 65 besluten anses strida mot gällande lagstiftning.

ANNONS
|

LÄS MER:Extern jurist ska granska samhällsbyggnadsnämnden

Att samhällsbyggnadsnämnden ofta gått emot förvaltningens förslag och gett positiva bygglovsbeslut har varit omdebatterat under hela mandatperioden. Efter ett uppmärksammat bygglovsbeslut i Lövekulle som överklagades och även ledde till att nämndens ledamöter blev polisanmälda för tjänstefel valde kommunstyrelsens presidium att låta göra en granskning av nämndens bygglovsbeslut.

Nu är granskningen klar och kritiken mot samhällsbyggnadsnämndens hantering av bygglov är svidande.

De granskande juristerna har tittat närmare på 65 bygglovsärenden som nämnden har behandlat under åren 2019 till 2021. Av dem anser man att 54 beslut kan ifrågasättas utifrån sin förenlighet med gällande rätt.

I samtliga dessa fall där nämnden gett positivt bygglovsbesked har samhällsbyggnadsförvaltningen förordat avslag, vilket enligt granskningen är en korrekt bedömning.

ANNONS

Granskningen konstaterar att nämnden godkänt planstridiga åtgärder genom att hänvisa till Plan- och bygglagens paragraf som tillåter mindre avvikelser och efterlyser en betydligt mer restriktiv tillämpning:

”Flertalet av besluten har avsett planstridiga åtgärder som har godtagits med hänvisning till bestämmelserna enligt 9 kap. 31 b och 31 c §§ om undantag för liten avvikelse och lämpligt komplement. Vid genomgång av tidigare avgöranden avseende dessa bestämmelser framgår att en väsentligen mer restriktiv tillämpning krävs. Det får även anses föreligga risk för att en del av besluten får prejudicerande effekt.”

Granskningen påtalar också att nämnden gett väldigt kortfattiga motiveringar till sina beslut.

Anna Hansson (MP).
Anna Hansson (MP). Bild: Totte Vesterlund

Anna Hansson, gruppledare för Miljöpartiet:

– Jag är väldigt kritiskt till samhällsbyggnadsnämndens agerande, säger Hansson. Det är uppenbart att man inte följt gällande lagstiftning och rättspraxis.

– Förtroendet för nämnden är allvarligt skadat. Det behöver återupprättas. Det är högst lämpligt att de ledamöter som finns kvar från Alliansen och SD lämnar sina platser. Men vi har fortsatt förtroende för Miljöpartiets representant i nämnden.

Hur ska man undvika att något sånt här händer igen?

– Grunden i bygglovshanteringen är god. Det levereras bra underlag till nämnden. Det som hänt i många fall är att nämnden inte hörsammat expertisens råd och rekommendationer. Man har hittat på egna beslut.

Har det här skadat Alingsås anseende, anser du?

– Ja, verkligen. Myndighetsutövning måste bedrivas med stor integritet. Att man håller sig till lagar och rättspraxis är A och O.

Boris Jernskiegg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Alingsås kommunfullmäktige.
Boris Jernskiegg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Alingsås kommunfullmäktige. Bild: Totte Vesterlund

Boris Jernskiegg, gruppledare för SD, ser inte kritiken som särskilt allvarlig.

– Det var rätt övergripande, man har inte gått in i detalj. Och det är inte 83 procent av alla bygglov det handlar om utan 83 procent där vi går emot förvaltningen, säger Jernskiegg, och fortsätter:

– Jag tycker dessutom att Alingsås invånare ska vara stolta över sin samhällsbyggnadsnämnd som arbetar för invånarnas bästa, och försöker hitta möjligheter där andra ser omöjligheter.

Är det inte viktigt att följa lagen?

– Min bedömning är att vi gjort det. Paragraferna är tolkningsbara och min bedömning är att vi har tolkat dem på rätt sätt. Har man en annan uppfattning kan man överklaga ett beslut. Och vi ser väldigt få överklaganden.

Anna Hansson tycker att Alliansens och SDs ledamöter och ersättare ska lämna sina platser!

– Det är politisk dumhet och inte ett moget beteende att uttrycka sig på det sättet. Endast döda fiskar följer med strömmen och det krävs engagemang för att gå mot strömmen och hitta nya vägar, vilket Miljöpartiets representant inte gör.

Martin Lindberg, gruppledare Vänsterpartiet Alingsås.
Martin Lindberg, gruppledare Vänsterpartiet Alingsås. Bild: Filippa Eckert

Martin Lindberg, gruppledare för V, säger att det är synnerligen allvarlig kritik som framförs.

– Granskningen visar att majoriteten av partierna i nämnden har haft en bristande rättstillämpning, säger Lindberg. Man har inte tagit hänsyn till de lagar och regler som gäller för en myndighetsutövande nämnd.

Lindberg menar att hanteringen av bygglov allvarligt skadat medborgarnas förtroende för nämnden. Vänsterpartisten anser också att Alliansens och SDs ledamöter ska avgå.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna komma vidare. Sedan krävs det ett gediget arbete för att få tillbaka medborgarnas förtroende för nämndens rättstillämpning.

Boris Jernskiegg tar inte så allvarligt på kritiken!

– Boris är i allra högsta grad inblandad eftersom han suttit i nämnden. Jag tolkar det som SD har ett ansvar här. Nu har Boris redan avgått så vi kan inte be att han avgår igen. (Jernskiegg har tidigare sagt i AT att hans avgång inte har med det aktuella ärendet att göra reds anm). Men hans kritik får man se i ljuset av hans inblandning. SD har ofta varit tungan på vågen i de här ärendena, där man gått emot förvaltningen.

Simon Waern (S).
Simon Waern (S). Bild: Jenny Förander

Simon Waern (S): ”Nämnden har agerat vettlöst”

Enligt Simon Waern (S) var granskningens slutsatser väntade men inte desto mindre allvarliga.

– Nämnden har agerat vettlöst och satt godtycklighet och rättsosäkerhet i system. Över 80 procent av nämndens granskande bygglovsbeslut döms ut och deras agerande har tveklöst skadat tilliten till kommunens myndighetsutövning, säger han.

Han beskriver att nämnden använt sig av en undantagsparagraf på löpande band:

– Det hade räckt med en enkel googling för att konstatera att de fria tolkningar av de paragrafer man tillämpat inte går att göra, men det har nämnden inte bemödat sig att utröna. Det är mycket allvarligt, säger han.

Socialdemokraterna avsatte sina ledamöter i nämnden redan innan granskningen blev klar. Man förväntar sig nu att även allianspartierna och Sverigedemokraterna ska göra det samma för att förtroendet för nämnden ska kunna återupprättas.

– Självkritiken har hittills lyst med sin frånvaro. Högmod går före fall känns som ett ytterst lämpligt uttryck att hänvisa till idag, säger han.

Om alliansen och SD inte avsätter sina ledamöter i nämnden påpekar han att kommunfullmäktige kommer ha möjlighet att ta ställning i förtroendefrågan i samband med prövningen av nämndens ansvarsfrihet i mars.

Vad händer nu med alla de bygglovsbeslut som felaktigt blivit beviljade?

– Det finns inte något att göra i de fallen eftersom de vunnit laga kraft. Många av de besluten har de facto inte lett till något negativt, men de hade kunnat möjliggöras på laglig väg genom att göra planändringar. Det hade sannolikt tagit längre tid men fördelen är att det hade varit lagliga beslut, säger Simon Waern.

Tidigare ordföranden Karl-Johan Karlsson (C) avfärdar granskningen och står fast vid att nämnden inte agerat utanför lagen.
Tidigare ordföranden Karl-Johan Karlsson (C) avfärdar granskningen och står fast vid att nämnden inte agerat utanför lagen. Bild: Totte Vesterlund

Karl-Johan Karlsson (C): ”Stolt över det vi åstadkommit”

Karl-Johan Karlsson C var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden fram till i somras och var med och fattade många positiva bygglovsbeslut. Han delar inte alls bilden att nämnden skulle ha agerat i strid mot lagen. Han skriver i ett mejl till AT:

– Nämnden har gjort politiska bedömningar, med hänvisningar till PBL, precis som nämnden ska göra. Ett utlåtande från en privat advokatbyrå som spekulerar i vad som eventuellt skulle ha hänt om ärenden rent hypotetiskt gått vidare till länsstyrelsen kan förstås vara intressant läsning, men den granskningen har ingen som helst funktion i det lagstadgade system som finns kring bygglovsärenden. Det är bara länsstyrelsen och domstolarna som kan avgöra om bygglovsbeslut följt lagen eller inte.

Karl-Johan Karlsson lyfter i stället fram byggprojekt som förverkligats under hans tid som ordförande i nämnden:

– Jag är väldigt stolt över vad nämnden åstadkom under min tid som ordförande. Vi lyckades både utradera en stor bygglovskö och korta ned handläggningstiderna från ett halvår till 5-6 veckor. En rad viktiga projekt, såsom Bjärkegården, padelhallar, restauranger, bilhallar och inte minst många nya lägenheter, hade aldrig blivit verklighet om vi inte varit så positivt inställda till bygglov.

Lady France Mulumba, gruppledare för Kristdemokraterna i Alingsås.
Lady France Mulumba, gruppledare för Kristdemokraterna i Alingsås. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Lady France Mulumba, gruppledare för KD, ser allvarligt på kritiken.

– Det ser inte bra ut, säger Mulumba. Det är bara att konstatera det. Och det var bra att kommunstyrelsen tog det här steget, att granskningen skulle göras. Nu har vi svart på vitt att man i många, många fall inte följt lagen.

Under fredagen meddelar också partiet att deras ledamot i nämnden Björn Källhult avgår.

– Efter den uppkomna situationen känner jag att det är bättre att lämna över till någon annan, säger Källhult.

Hur ser du på ditt eget agerande i nämnden?

– Jag har inga kommentarer till det. Det får den här utredningen visa.

Har du tagit del av utredningen?

– Nej, därför kan jag inte uttala mig om det heller.

Kommer du fortsätta inom politiken?

– Det får jag ta ställning till lite senare.

Framåt handlar det nu, enligt Mulumba, om att jobba för att återfå förtroendet mellan nämnd och förvaltning.

– Medborgarna ska inte behöva vara oroliga för att bygglovsärenden inte hanteras rätt.

Vem kommer ersätta Björn Källhult?

– Till nästa fullmäktige vet vi.

Bo Olsson, fd S och samhällsbygnadsnämnden Alingsås
Bo Olsson, fd S och samhällsbygnadsnämnden Alingsås Bild: Jenny Förander

Bo Olsson var tidigare vice ordförande i nämnden. Samtidigt som han tvingades lämna uppdraget tog han också av sig den socialdemokratiska partinålen. När AT når Olsson på fredagen vid lunchtid säger han att han skummat granskningen.

– Jag tycker de beslut där S varit med… jag kan inte ångra ett enda beslut av dessa. Jag tycker det blir politiskt käbbel av detta. Vad är problemet? Att det skulle vara så fruktansvärt farligt att vi gjort på det här sättet. Det handlar ju om kommunens utveckling, säger Olsson.

Ett fall Olsson gärna vill ta upp är från 2018, och således ingår det inte i den aktuella granskningen. Men han minns hur han och ordföranden i nämnden blev uppkallade till ett möte med vård- och äldreomsorgsnämndens presidium och förvaltningsledning samt Alingsåshem.

– De var bekymrade för Bjärkegården.

Behovet var 28 platser. Men de hade bara tillåtelse till 18. Olsson menar att han inte är emot nya detaljplaner. Men att sådana tar tid. Och då gäller det att laga efter läge.

– Vi såg att det var enligt detaljplanens syfte. Ingen sa att det var ett dåligt beslut. Jag tror inte att någon människa som flyttar in på Bjärkegården idag ifrågasätter om den står på rätt detaljplan, säger Olsson, och fortsätter:

– Du kan också skriva om den nya räddningsstationen i Tokebacka.

Detaljplanen från 2014 medgav inte en räddningsstation.

– Då sa vår förvaltning nej, för att det var en störande verksamhet. Men nämnden tillät. Vi måste titta på en utveckling av kommunen. Ska vi hänga upp oss på att följa detaljplaner varje gång så blir det ingen utveckling.

Du har lämnat partiet och står fast vid det?

– Det står jag verkligen fast vid, säger Olsson, som ifrågasätter varför sättet nämnden har fattat beslut ska ifrågasättas just nu.

– Ingen har sagt något tidigare. Det kommer när någon vill göra en revolution mot oss och gör en polisanmälan.

AT har varit i kontakt med Jens Christian Berlin, gruppledare för Liberalerna, som säger att han vill avvakta med att ge en kommentar i ärendet.

– Vi i partiet kommer läsa den (rapporten reds anm) noggrant, säger Berlin.

AT har även haft kontakt med Daniel Filipsson (M) som meddelar att Moderaterna kommer att uttala sig om granskningen under eftermiddagen.

Texten uppdaterades senast kl 13:00

LÄS MER:"Har vi gjort fel är det bara att tacka och säga adjö"

LÄS MER:Bygglovet i Lövekulle inhiberas av länsstyrelsen

LÄS MER:Så röstar partierna i samhällsbyggnadsnämnden

ANNONS