Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudrun Schyman Bild: Sara Johari
Gudrun Schyman Bild: Sara Johari

Gudrun Schyman till Alingsås för klimatets skull

Den 25 januari kommer Klimatalliansen till Alingsås med Gudrun Schyman i spetsen. Deras mål: Att skapa en brygga mellan politiken och invånarnas klimatoro.

Gudrun Schyman är en av ungefär 550 personer involverade i Klimatalliansen. Den 25 januari kommer de att komma till Folkets hus i Alingsås för att berätta om deras organisation och vad de vill åstadkomma.

Gudrun Schyman beskriver Klimatalliansen som en växande grupp personer som är oroliga för den klimatpolitik som förs idag.

– Klimatpolitiken behöver bli betydligt mycket skarpare och modigare än den är nu, säger Gudrun Schyman.

Tillsammans med henne står personer som KG Hammar och Anders Wijkman bakom Klimatalliansens budskap om att miljön måste få ta en större plats i politiken.

Mer än bara partipolitik

– Detta är en existentiell fråga. Den står över vänster- och högerpolitik. Detta handlar om liv och död, säger Gudrun Schyman.

Hon anser att den klimatpolitik som förs idag inte tar hänsyn till det befolkningen vill.

– Det finns ett stort glapp mellan det som görs på parlamentarisk nivå och det som engagerade personer – särskilt unga kvinnor och män – vill se hända, säger hon.

Hon tycker också att allvaret i den situation världen befinner sig i inte går fram, utan att det även där finns ett glapp mellan den fakta som finns och vad som diskuteras inom politiken.

– De kommande tio åren är otroligt viktiga. Det är hög tid att vi tar till oss det och vad som händer om vi inte gör något, säger hon.

Klimatalliansens väg framåt

Men Klimatalliansen hoppas kunna göra något åt det problem de ser. Ett av sätten de funderar på att vara en sådan brygga är bland annat att registrera en partibeteckning och på så sätt delta i valrörelsen inför nästa mandatperiod, något som de ska diskutera i februari.

– Syftet kommer inte vara att bilda parti, utan snarare att vara en brygga mellan den etablerade politiken och den miljörörelse som finns. Vi är en kraft som behövs just nu i politiken, säger Gudrun Schyman.

Den 25 januari kommer Gudrun Schyman berätta mer om Klimatalliansen, svara på frågor och diskutera deras ställning.

LÄS MER: Ett år efter beslutet har kommunen ingen klimatarbetsgrupp

LÄS MER: Anna Hansson (MP): "Klimatarbetet måste ha en högre prioritet"

LÄS MER: Från Surinams regnskogar till Alingsås