Sara Ortega, Spanien, Luciana Alanis, Schweiz, Jessica Krometis, USA, Anuj Gala, Finland och Rogier Hengeveld, Nederländerna (Årets enda team), Rodrigo Muro, Sverige, Craig Spring, USA. Där har ni årets Lights-designers.
Sara Ortega, Spanien, Luciana Alanis, Schweiz, Jessica Krometis, USA, Anuj Gala, Finland och Rogier Hengeveld, Nederländerna (Årets enda team), Rodrigo Muro, Sverige, Craig Spring, USA. Där har ni årets Lights-designers.

Här är årets Lights-designers

Förberedelserna för höstens Lights in Alingsås har nu dragit igång på allvar. Projektstarten fick ske digitalt på grund av det nya coronaviruset.

ANNONS

Helgen 26 till 29 mars skulle årets designer varit på plats i Alingsås för konceptmötet som är startpunkten för Lights in Alingsås. Under konceptmötet brukar de få reda på årets tema, se platserna som ska belysas i höst och börja skissa på en idé, för att sedan återvända i september och tillsammans med de studenter som deltar i workshoppen skapa installationerna.

I år fick konceptmötet ske på ett annorlunda sätt – helt digitalt på grund av de rådande omständigheterna kring Coronaviruset – covid-19.

– Fyra av oss i projektgruppen var på plats i Alingsås, men flera kollegor var med på länk, och det gjorde även årets 7 designers från sina hem i Europa och USA. Att ställa in mötet helt och hållet var inget alternativ, då det är många beslut som måste tas denna tiden på året om vi ska kunna arrangera Lights in Alingsås i höst, säger event manager Camilla Boström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Inför mötet filmades årets slinga. Filmen skickades till årets designers i god tid så de fick förbereda sig så mycket som möjligt. Av tio platser fick de välja sitt första, andra och tredjehandsval och efter en kortare diskussion var alla överens.

– Mötet gick över förväntan. Det är första gången vi hade ett digitalt möte såhär och det var spännande att få träffa alla, säger workshop manager Margaretha Stenmark.

Årets upplaga av Lights in Alingsås invigs 25 september och pågår till 1 november. Årets studenter och designers anländer i mitten på september och själva workshopen pågår 19 - 26 september.

Detta är årets workshopledare:

Sara Ortega, Spanien

Sara Ortega är arkitekt, ljusdesigner, lärare och forskare. När Sara inte forskar, jobbar hon som senior ljusdesigner på företaget Ledscontrol i Barcelona med design, ledarskap, programmering och installering. I sin roll som ljusdesigner har hon arbetat med flera omfattande projekt så som Zouk Club i Kuala Lumpur, Manacar Tower i Mexico och DWP18 på Bali.

Luciana Alanis, Schweiz

Med 16 års erfarenhet av ljusdesign startade Luciana sitt eget företag 2019, Lichtgold gmbh, baserat i St. Gallen. I hennes dagliga arbete arbetar hon med inomhus- och utomhus, publika- och privata ljusdesignprojekt. Luciana har erfarenhet av tidigare workshops, senast var hon workshopledare hösten 2019, för ljusevenemanget Lights in Blokzijl i Nederländerna.

Jessica Krometis, USA

Jessica Krometis är Associate Designer på ljusföretaget CM Kling+Associates i Washington.

Innan hon började jobba i det arkitektoniska ljusspektrat, spenderade hon 10 år i Chicago och New York där hon jobbade som ljusdesigner för regionala teatrar, butiker och museer. Tillsammans med årets designers och studenter vill hon skapa ljuskonst som lämnar besökaren mållös.

Anuj Gala, Finland och Rogier Hengeveld, Nederländerna (Årets enda team)

Anuj jobbar som ljusdesigner på Lighting Design Collective i Helsingfors där han har jobbat med ett flertal permanenta ljuskonstverk som UNESCO Heritage Tallinn, Kruunuvuorenranta Light Art, Tieto HQ, UPM and Oulu Light Art. Hans ljuskarriär startade i Goa och han har även jobbat i Berlin och New York.

Rogier har över 10 års erfarenhet av att leda internationella projekt, installationer och har sitt eget företag Lighting Business Consultancy. Han har varit involverad i Lights in Alingsås tidigare då han jobbade för Osram, som är en stor sponsor i projektet.

Anuj och Rogier anser sig själva ha den perfekta blandningen av kunskap inom interaktiv ljusteknik, ljuserfarenhet och ljusdesign.

Rodrigo Muro, Sverige

Rodrigo har över 20 års erfarenhet i branschen.

2011 började han att jobba som programansvarig på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) där han föreläser för åk 4 och 5 som studerar mastern i arkitektur och är kursansvarig och examinator för mastersstudenter inom arkitektonisk ljusdesign. Han arbetar även som ljusdesigner på deltid för Lights Bureau (tidigare ÅF Lighting) med utomhusbelysningsprojekt och produktutveckling.

Craig Spring, USA

Craig Spring är Principal på Luminosity - Architectural Lighting Design i Colorado där han jobbar med kommunal, kulturell, musikalisk, fasad arkitektonisk belysning. Sedan 2013 är han en av IALD´s regionala koordinatorer för Rocky Mountain-regionen. Han har varit involverad i många projekt i Seattle, USA och Sydney, Australien. Ett av dem är Operahuset i Sydney.

Under 2018 fick han utmärkelsen ”40under40 Nordamerika” och ”40under40 Global” som tidningen Lighting Magazine utser varje år.

ANNONS