Här är okände Alingsås-skådisen som spelar Palmes son i Netflix-succén

Han hade börjat släppa tankarna på skådespeleriet och flyttat hem till Alingsås från Stockholm. Så en höstdag fick han ett sms när han var ute och joggade. Bara ett par månader senare stod alingsåsaren David Andersson på Sveavägen i Stockholm tillsammans med den samlade svenska skådespelareliten i en av de mest uppmärksammade svenska tv-serierna någonsin.

ANNONS
|

– En bättre debut kan man väl inte önska sig även om det är liten roll, säger David Andersson.

Robert Gustafsson, Mikael Persbrandt, Peter Andersson, Eva Melander, Torkel Pettersson. Ja, listan över stora skådespelare i Netflix-serien ”Den osannolika mördaren” om mordet på Olof Palme är mer än välfylld. Tillsammans med ovan nämnda välkända och hyllade skådisgäng finns också en för de flesta helt okänd alingsåsare. I rollen som Mårten Palme hittar vi nämligen 29-årige David Andersson. En logopedstudent boendes i Stadsskogen.

– Jag minns att min farmor sa till mig när jag var liten att jag var lik Olof Palme. Det ligger kanske en hel del i det, säger 29-åringen.

ANNONS

2012 lämnade David Potatisstaden och flyttade till London för att studera skådespeleri. Det blev inte riktigt som han hade tänkt sig och ganska snabbt tog han flyget tillbaka till Sverige. Istället för London valde han efter ytterligare ett par år i Alingsås att flytta upp till Stockholm för att förverkliga sina skådespelardrömmar.

– Då satsade jag på skådespeleriet fullt ut och gick utbildningar och tog kurser.

Efter ett tag fick han också in foten på några av huvudstadens finaste teatrar och började arbeta som regiassistent.

– Jag var på både Teater Galeasen, Stadsteatern och Dramaten.

– Sen kände jag bara att är det det här jag ska göra hela livet? Jag fick se arbetsvillkoren för de som jobbar i branschen. Det är väldigt mycket osäkerhet och obekväma arbetstider. Jag kände att jag ville göra nåt annat.

Då blev valet att än en gång flytta hem till Alingsås och tankarna på en skådespelarkarriär lades åt sidan. Så en kväll för drygt ett år sedan när David var ute och joggade fick han ett sms.

– Det var en rollbesättare som hörde av sig. Hon hade säkerligen kvar mitt cv från min tid i Stockholm när man försökte tjata sig in överallt och skickade runt cv:et till allt och alla.

– Hon skrev att hon rollbesätter ett projekt med titeln ”Skandiamannen” och vi söker efter Mårten Palme och tänkte kolla om du vill provfilma. Jag blev faktiskt förvånad över min reaktion för hade det här varit för tre år sedan hade jag tänkt nu jäklar! Det är nu det händer! Men nu kände jag mer visst det är en kul grej att testa.

29-årige David Andersson bor i Stadsskogen och studerar till logoped. Skådespeleriet hoppas han kunna hålla på med parallellt i framtiden.
29-årige David Andersson bor i Stadsskogen och studerar till logoped. Skådespeleriet hoppas han kunna hålla på med parallellt i framtiden. Bild: Filip Landqvist

Sms:et kom på en torsdag och redan på måndag var det dags för audition i Stockholm.

– Jag övade hela helgen. Min tjej fick hjälpa mig att läsa.

– Sen kom jag dit, det är en assistent som släpper in mig och jag blir slussad in i ett rum och så kommer den här rollbesättaren in. Hon rollbesätter typ allt så hon är en riktigt dörröppnare. Sen var det bara 1, 2, 3 nu kör vi. Jag hann inte tänka en sekund. Jag körde min scen två gånger. Hon sa att det kändes bra, gick därifrån och jag fick hitta ut själv. Så tog det två dagar sen ringde hon och sa att Netflix ville ha mig.

Vad kände du då?

– Jag tänkte bara jäklar vad kul. Från den ena veckan till den andra kan det hända ganska mycket. Shit!

Att David Andersson har vissa drag som kan påminna om den mördade statsministern tror han är en högst bidragande orsak till att han var aktuell till rollen som sonen Mårten Palme.

– Jag har googlat på bilder på honom (Mårten Palme) och det finns ju bara bilder på honom när han är i 50-60-årsåldern och där ser jag väl egentligen inga likheter, men jag kan ju se att jag är lite lik Olof Palme – på något sjukt sätt. Jag minns att min farmor sa till mig när jag var liten att jag var lik Olof Palme. Det ligger kanske en hel del i det. Det är ju med sådana faktorer man har att göra med när det handlar om film och tv.

Mårten Palme befann sig tillsammans med pappa Olof på biografen Grand i Stockholm den där februarikvällen vintern 1986 – när statsministern blev skjuten med två skott i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan.

– Vi spelade in scenerna på Sveavägen i januari i år. Det var fejkad snö och gamla bilar. Det var en helt absurd inspelning samtidigt som det var väldigt mäktigt.

Hur mycket interagerade du med övriga ensemblen mellan tagningarna?

– Inte jättemycket. Det var ju ”corona deluxe” vid den här tiden och allting var väldigt avskärmat. Jag pratade mest med de som jag spelade emot. Alla var supertrevliga.

Mikael Persbrandt i rollen som Palmegruppens spaningsledare Hans Holmér.
Mikael Persbrandt i rollen som Palmegruppens spaningsledare Hans Holmér. Bild: Johan Paulin

Hur var det med Mikael Persbrandt och Robert Gustafsson då?

– Jag stötte på dem men det var inte direkt som att vi snackade. Jag ville inte komma in där och liksom ”hallå hallå”. Man vet ju inte hur mycket de går in i sina roller innan tagningar och så där.

Det var inte läge att ta några selfies?

– Nä, det skulle jag aldrig göra, säger David och skrattar.

Sammanlagt rörde det sig om mellan tre och fyra arbetsdagar totalt för David under inspelningarna. Det handlade då dels om scenerna på Sveavägen men också om en förhörsscen. Samma scen som han gjorde på sin provspelning.

– Förhörsscenen tog bara fyra timmar att spela in men det tar ju sin tid med sminkning och så. Netflix känns ju annars nästan som en filmfabrik. Det går väldigt fort. Det är dubbla kameror, det är rullande band och man optimerar tiden. Räknar man ihop alla avsnitt är det drygt fyra timmar film som man satt ihop på ett år. Det är sjukt snabbt.

LÄS MER:Skandiamannen pekas ut som mördaren

I somras kallades till en minst sagt uppmärksammad presskonferens där chefsåklagare Krister Peterson konstaterade att man inte kunde komma runt Stig Engström (Skandiamannen) som misstänkt gärningsman för statsministermordet. Mycket av det som framkom under presskonferensen är samma sak som författaren Thomas Pettersson kommer fram till i sin bok som Netflix-serien baseras på. David Andersson håller också Engström som den mest troliga gärningspersonen

– Jag tror det är han. Jag tycker att han ljuger så mycket och visst folk säger att han ville ha uppmärksamheten men att ljuga om till exempel utstämplingstider, varför ska man göra det? Det är lite väl suspekt för mig. Sen har väl inte vad jag vet utredarna kommit fram med något bättre alternativ heller.

Robert Gustafsson som Stig Engström och Eva Melander som Margareta Engström.
Robert Gustafsson som Stig Engström och Eva Melander som Margareta Engström. Bild: Photo Credit: Johan Paulin

Hur tycker du att slutresultatet av serien blev?

– Jag tycker den blev riktigt bra, även om jag är partisk. Det var spännande och trots att jag visste vad som skulle hända satt jag på helspänn.

För 29-åringens del väntar nu framförallt studier. Han är inne på tredje året av sin utbildning till logoped och även om skådespelandet inte är eller kommer vara hans huvudfokus så tänker han inte stänga den dörren helt.

– Jag tar det lite som det kommer. Dyker det upp något mer skådisuppdrag så gör det och gör det inte det så är det också helt okej. Men jag skulle aldrig tacka nej om det dyker upp nåt kul. I den här branschen kan man inte önska eller hoppas utan man är ganska utlämnad. Mitt namn finns någonstans där i filmvärlden och är någon intresserad så skulle jag inte säga nej, säger David Andersson avslutningsvis.

LÄS MER:Alingsås vill också satsa på filmturism

LÄS MER:Diggiloo landar i Vårgårda igen: ”Det är bästa stället”

ANNONS