Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MISSNÖJD. Ulf Laurin, 64 år, är kritisk till boendet i Gräfsnäs som han placerats på av socialförvaltningen. Bild: Totte Vesterlund
MISSNÖJD. Ulf Laurin, 64 år, är kritisk till boendet i Gräfsnäs som han placerats på av socialförvaltningen. Bild: Totte Vesterlund

Här köper socialen tillfälligt boende åt Ulf

En katastrof, tycker han som bor där.
Misär, enligt en ambulanssjuksköterska.
Ett skäligt tillfälligt boende, bedömer socialförvaltningen.

Gatan är uppgrävd, lerig och blöt. Runt omkring; sopor, fordon och bråte. På Antenvägen i Gräfsnäs hyr bolaget Hilldex AB ut nio rum. Fastigheten fungerade tidigare som flyktingförläggning under namnet Höglunda.

Alingsås kommuns socialförvaltning har sedan i maj, i olika perioder, köpt tillfälligt boende åt fyra personer där.

Förvaltningen har inte fått några klagomål till sig. Förrän nu.

Han jobbade som kock i 30 år, och satt en sväng i kommunfullmäktige på Sverigedemokratiskt mandat.

Bostadslöse Ulf Laurin, 64 år, blev socialens ansvar efter en psykisk kollaps och med den vård i Göteborg och Borås. I knappt två månader har kommunen betalat Hilldex AB 475 kronor per dygn för hans plats på boendet.

Orosanmälan

Ulf Laurin har diabetes, hjärtbesvär och nedsatt hörsel. Pengar har det varit ont om efter att hans bankkort skimmats. För att kunna handla mat måste han ta sig in till Sollebrunn eller Alingsås.

I förra veckan larmades en ambulans till boendet, efter att en orolig anhörig hört av sig. Ambulanssjuksköterskan gjorde en orosanmälan till socialjouren. Så här beskriver socialjouren ärendet:

”Ambulanssjuksköterskan är mycket upprörd över att socialtjänsten kan placera människor på ett boende som heter Höglunda Bostäder. Ambulanssjuksköterskan berättar att det råder en sådan misär vid boendet och att hen trots sina 17 år vid ambulansen inte sett nåt liknande. Ambulanssjuksköterskan påtalar att Ulfs boende har påtagliga brister och säger att det inte är värdigt att placera människor där.”

Dagen därpå får Ulf besök av två fältsekreterare från socialförvaltningen. ”Misären” upplevs inte av fältsekreterarna.

– Fältsekreterarna har varit där löpande hela tiden och bedömt att det är ett skäligt tillfälligt boende. Det som, enligt avtalet, inte fungerar just nu är tv:n, säger Anders Hjälm, chef för vuxenstödsenheten på socialförvaltningen.

DRICKSVATTEN. En vattentank står utställd för att de boende ska ha tillgång till dricksvatten. Bild: Totte Vesterlund
DRICKSVATTEN. En vattentank står utställd för att de boende ska ha tillgång till dricksvatten. Bild: Totte Vesterlund
VATTENPROBLEM. En dunk med dricksvatten. Bild: Totte Vesterlund
VATTENPROBLEM. En dunk med dricksvatten. Bild: Totte Vesterlund

Varit utan vatten

Under tiden som Ulf har bott där så har han upplevt problem med vattnet och värmen. Vattenproblemen bekräftas av Holger Andersson, administratör på Hilldex.

Först fick en varmvattenberedare bytas ut.

Sedan sprang en huvudvattenledning läck. En ny ledning kom på plats i lördags, och när AT besökte Ulf i måndags så fanns det varmvatten i kranen efter någon minuts spolande. Att det tar tid att få fram varmvatten beror, enligt Holger Andersson, på att ledningarna är långa.

Ulf var stundtals helt utan vatten i kranen då den nya ledningen kom på plats.

– Det är katastrof! Man kan inte raka sig eller duscha, och om man ska pinka så får man gå ut på gården, sa han då.

Samma situation uppstod även denna vecka då de boende, enligt Holger Andersson, varit utan vatten i två dagar. En tank med dricksvatten står utställd vid boendet. Prognosen igår, fredag, var att problemet skulle vara åtgärdat under dagen, igår.

– Vår huvudledning är på plats. Det visade sig vara läckage i kommunens grejer. Det är en problematisk historia just nu, några av våra hyresgäster har åkt till bekanta för att duscha, säger Holger Andersson.

”Nu är det inte bra”

Holger Andersson var platschef på boendet då det var flyktingförläggning i Migrationsverkets regi. Han är engagerad i Liberalerna i Alingsås. Från 2010 till 2014 var han ordförande i socialnämnden.

Nu har han trappat ned sitt politiska engagemang och är ledamot i miljöskyddsnämnden och ersättare i fullmäktige. Och administratör på Hilldex AB.

– Socialtjänsten har varit här och godkänt boendet. Då fanns alla utrymningsvägar på ett korrekt sätt, men nu när det är grävning där så är det inte bra, säger han om orosanmälan från ambulansen.

Rummet som Ulf bor i värms upp av ett flyttbart elelement.

– Vi har externa element i de rum som bebos. Värmepumpar värmer upp undervåningen och korridoren. Boendet ska aldrig vara kallt och har aldrig varit kallt. Hur rummen värms upp är en annan sak, men det är fullgod temperatur i rummen, säger Holger Andersson.

BADRUM. Ett av de gemensamma duschutrymmena på boendet. Bild: Totte Vesterlund
BADRUM. Ett av de gemensamma duschutrymmena på boendet. Bild: Totte Vesterlund

Skräpigt

En annan sak som Ulf har reagerat på är att det utanför ett garage i närheten står gamla kylskåp, bilbatterier, målarfärg och annat bråte.

– Jag är inte inblandad i den sidan. Det tillhör bolaget och flyttas fram och tillbaka. Vi har fastighetsbestånd längre upp i Sverige. Det är säsongsbetonat och till vintern är det förmodligen borta därifrån, säger Holger Andersson.

HULLER OM BULLER. Utanför ett garage, tvärsöver gatan, ligger en massa bråte såsom gamla kylskåp, bilbatterier och målarfärg. Miljöskyddsförvaltningen känner till att det är skräpigt på platsen, men har inte fått till sig att det skulle vara något akut med något som läcker ut i naturen. Bild: Totte Vesterlund
HULLER OM BULLER. Utanför ett garage, tvärsöver gatan, ligger en massa bråte såsom gamla kylskåp, bilbatterier och målarfärg. Miljöskyddsförvaltningen känner till att det är skräpigt på platsen, men har inte fått till sig att det skulle vara något akut med något som läcker ut i naturen. Bild: Totte Vesterlund

Maria Jacobsson, chef för miljöskyddskontoret på kommunen, svarar AT i ett mejl:

– Den information vi har fått så är det inget akut, det vill säga inget står och läcker ut. Dock är det nedskräpat och detta tittar vi vidare på.

Ulf Laurin får bo kvar i sitt tillfälliga boende till och med tisdag.

Socialförvaltningen får allt svårare att få tag på tillfälliga boendeplatser. Det enligt Anders Hjälm, chef för vuxenstödsenheten.

– Vi har få ställen att välja på när vi ska hjälpa till med tak över huvudet, tyvärr, säger han.

I våras, när boendet i Gräfsnäs var på väg att färdigställas, var fyra personer från socialförvaltningen på besök.

– Det vi såg då var acceptabelt, det är bara ett vandrarhemsboende med tak över huvudet. Vi var tacksamma att det erbjöds, säger Anders Hjälm.

Enligt honom så är det svårt att få tag på boende åt förvaltningens klienter.

– En del vill inte hyra ut till socialförvaltningen, och vi har få ställen att välja på när vi ska hjälpa till med tak över huvudet, tyvärr. I Göteborg finns det mer, men då tillkommer andra kostnader, som busskort, kopplat till detta.

– Jag har varit här i tio år. Vi får allt svårare att få tag på tillfälliga boendeplatser till människor.

Ulf har diabetes. Han tycker att det är för långt till närmsta matbutik.

– Det är beläget där det är. Man får ta sig in till Sollebrunn med bussen. Det finns inga boenden närmare Alingsås. Vi kan inte trolla. Vi är glada över det tillfälliga boendet som finns och hade inte haft någon annanstans att placera folk, annat än många mil bort.

Vad säger du om kostnaden på 475 kr/dygn kopplat till problemen med vattnet?

– De ska tillhandahålla det. När vi får en faktura får vi prata med dem om det. Det är möjligt att Holger (Andersson, administratör på Hilldex, reds anm) kommer att fakturera ett annat pris. Det får jag ta ställning till då, innan jag attesterar. Det är det normala.

LÄS MER: Bostadsbolag i blåsväder – kommunen ska se över avtal

LÄS MER: Säger upp avtal – fortsätter köpa tillfälligt boende

LÄS MER: Hilldex bestrider kommunens uppsägning

LÄS MER: Konsultnotan: 200 000 kronor