Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Hårdare corona-restriktioner införs i Västra Götaland

Idag, torsdag, har Folkhälsomyndigheten tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland, för att minska smittspridningen.
– Det är allvar nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Tomteparaden ställs in – men julstämning utlovas

Antalet nya positiva fall har ökat hela hösten och vecka 43 dubblerades antalet nya fall jämfört med föregående vecka. Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Igår, onsdag 28 oktober, vårdades totalt 84 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, vilket nästan är en fördubbling jämfört med föregående vecka.

– Det är allvar nu. Smittspridningen har ökat kraftigt på kort tid och allt fler blir allvarligt sjuka. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras. Vi måste bryta alla smittkedjor och för det behövs ytterligare åtgärder, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

För alla boende och besökare i Västra Götaland gäller det nu att hålla avstånd och minska trängsel. De skärpta råden gäller i tre veckor från och med idag. Samma råd gäller även i regionerna Stockholm och Östergötland under samma period.

Vidare kvarstår också publikgränsen på 50 personer. Beslutet gäller i tre veckor, men kan både förkortas och förlängas beroende på utvecklingen.

– Vi ligger kvar med beredskap att kunna öka till 300 om smittspridningen blir mer kontrollerad. Detta är betydligt enklare än att öka till 300, se smittspridningen ta ytterligare fart och tvingas backa till 50 igen, säger landshövding Anders Danielsson, i samma pressmeddelande.

Såhär lyder råden:

• Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

• Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

• Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

LÄS MER: Ökad smittspridning i flertalet regioner – lokala coronaråd kan bli nationella

LÄS MER: 15 nya coronafall Alingsås