Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Demokratin fortsätter att råda, det betonar Kristina Grapenholm (L), ordförande i Alingsås kommunfullmäktige. Bild: Jörgen Björme
Demokratin fortsätter att råda, det betonar Kristina Grapenholm (L), ordförande i Alingsås kommunfullmäktige. Bild: Jörgen Björme

Halverat fullmäktige nästa vecka

Hälften så många ledamöter, betydligt färre ärenden och inga frågestunder.
Kommunfullmäktige genomförs i nästa vecka – trots det nya coronaviruset.
– Demokratin fortsätter att råda, säger ordföranden Kristina Grapenholm, Liberalerna.

LÄS MER: ”Naturligt och normalt att känna oro"

I slutet av förra veckan gick Alingsås kommun ut med en rekommendation till kommunens egna verksamheter om att inte ordna sammankomster med fler än 50 personer till följd av det nya coronaviruset.

Men det har partiernas gruppledare, i samråd med ledande tjänstemän, hittat en väg runt. Partierna halverar antalet ledamöter, 26 stycken behöver vara på plats för att mötet ska kunna ta beslut och så kommer det att vara.

Ersättare finns inte på plats, men går att nå över telefon.

Ärendelistan kortas ned till fem ärenden, däribland årsredovisningen. Allmänhetens frågestund i samband med behandlingen av den skjuts fram, liksom möjligheten att ställa frågor en halvtimme före själva fullmäktigesammanträdet.

Kommunen vädjar till allmänheten att följa mötet via webbsändningen i stället för på plats.

– Det blir betydligt färre i lokalen och ett kort fullmäktige. Demokratin fortsätter att råda, men vi tar bara de ärenden som vi absolut måste besluta om.

Hur viktigt är det att demokratin fortsätter att råda i en sådan här kris?

– Det är självklart viktigt. Vi har vädjat om att man inte ska hålla på för länge, men vi stryper absolut inte någon debatt. Det ställer vi inte upp på från presidiets sida.

LÄS MER: Gymnasiet börjar med distansundervisning

LÄS MER: Västtrafik uppmanar att välja bakdörren