En hemtjänstanställd i Alingsås kommun smittades med covid-19.
En hemtjänstanställd i Alingsås kommun smittades med covid-19. Bild: Roger Larsson

Hemtjänstanställd smittades med covid-19

En hemtjänstanställd smittades med covid-19. Personen åkte hem till en brukare med misstänkt smitta utan adekvat skyddsutrustning. Kommunen har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

ANNONS

I kommunens anmälan till myndigheten står det att läsa att en medarbetare var hemma hos en brukare med misstänkt covid-19 smitta, som sedan blev bekräftad med sjukdomen.

Informationsöverföringen gällande skyddsutrustning hade inte kommit fram varpå medarbetaren gick in i hemmet utan adekvat skyddsutrustning och efter ungefär en vecka insjuknade medarbetaren. Denne har sedan bekräftats smittad med covid-19, skriver kommunen vidare.

– Vi ser allvarligt på detta. Vi håller på med en utredning som ska lämnas in till Arbetsmiljöverket senast den 1 juni. Arbetsmiljöverket har avslutat ärendet, säger Anita Hedström, chef för Alingsås kommuns vård- och omsorgsförvaltning.

"Högst olyckligt"

Enligt Anita Hedström så har informationsöverföringen brustit mellan personalen som jobbar på kvällen och på natten. Rutinen följdes inte. Personal ringde inte, så som man skulle ha gjort, och berättade att man träffat på en brukare som har symptom.

ANNONS

– Personen som kom in och jobbade nästa pass kände inte till att brukaren hade symtom och blev smittad. Förvaltningen har informerat personalen om hur de ska informera varandra. Det finns tydliga rutiner som inte följdes, säger hon och fortsätter:

– Det är högst olyckligt, det är inte meningen att man ska bli sjuk på jobbet. Detta hände innan beslutet om att vi ska använda visir i allt vårdnära arbete fattades. Sedan det beslutet fattades har risken att smittas på jobbet minskat. Det känns bra, det innebär att beslutet var korrekt.

Personen som blev sjuk på jobbet är under tillfrisknande, enligt Anita Hedström.

Hur många är det som har blivit smittade på jobbet?

– Om vi vet att någon har blivit smittad på jobbet så har vi en skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. I andra ärenden där vi har haft personal med smitta så är det oklart vem som har smittat vem.

Ingen smitta på äldreboende

Vård- och omsorgschefen Anita Hedström framhåller att Alingsås är lyckligt lottat som inte har så mycket smitta.

– Vi är en av två kommuner i Västra Götalandsregionen som inte har fått in smitta på äldreboenden. Jag känner mig väldigt stolt över det, även om det kan vara förknippat med lite tur, säger hon och utvecklar:

– Personalen är duktiga på att jobba med basala hygienrutiner, annars hade vi inte lyckats hålla smittan stången som vi har gjort. Nästan 1500 personer jobbar på vård- och omsorgsförvaltningen. Man får ha så tydliga riktlinjer som möjligt för att misstag inte ska ske, och vi måste vara duktiga på att kommunicera riktlinjerna.

Kommunen har haft ett par stycken smittade brukare på korttidsenheten som kommit dit från lasarettet.

– De kämpar på där och gör ett jättebra jobb. Det är jobbigt att arbeta i skyddsutrustning i så många timmar. Vi måste ständigt utbilda personalen i hur man jobbar med hygienrutiner och hur skyddsutrustning ska användas. För att ständigt bli påmind och för att det är svårt att klä på och av sig skyddsutrustningen på ett korrekt sätt.

LÄS MER:Nya lokala coronasiffror: Så många har smittats i AT-området

ANNONS