Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hjärtlung i Alingsås begränsar sin verksamhet på grund av det nya coronaviruset. Bild: Roger Larsson
Hjärtlung i Alingsås begränsar sin verksamhet på grund av det nya coronaviruset. Bild: Roger Larsson

Hjärtlung begränsar aktiviteter: "Tråkigt"

Inställda träffar och sammankomster – men också handlingshjälp och hopp om framtiden.
Riksförbundet Hjärtlung i Alingsås tar det säkra före det osäkra och skjuter sammankomster på framtiden på grund av det nya coronaviruset, covid-19.
– Det är tråkigt eftersom sociala kontakter är viktigt när man är äldre och begränsad av olika anledningar, säger Agneta Johansson, ordförande för lokalavdelningen.

Riksförbundet Hjärtlungs Alingsåsavdelning ställer in sitt medlemsmöte på onsdag och en planerad travresa i morgon är inställd eftersom Åbytravet har stängt på grund av regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.

– Vi är alla en riskgrupp. Vi har en hög medelålder bland våra medlemmar och många av oss är sköra och har diagnoser som räknas in i riskgrupper. Experter går ut med råd om att minska sociala kontakter och då har vi kommit fram till att vi får göra vad vi kan för att minimera risken att våra medlemmar blir utsatta för smitta, säger Agneta Johansson, ordförande i Hjärtlungs lokalavdelning, och fortsätter:

– Det är tråkigt eftersom sociala kontakter är viktigt när man är äldre och begränsad av olika anledningar, men vi har tagit ett ställningstagande om att vi skjuter saker och ting på framtiden, bevakar allmänna råd hela tiden, och drar på igen när det lugnar ned sig.

Det nya coronaviruset är det stora samtalsämnet bland medlemmarna. Agneta Johansson har skickat ut information i mejl och det har skapats en Facebookgrupp för att hålla kontakten.

– Folk bryr sig om varandra och ringer och frågar hur man mår.

Två ungdomar, som går sista året på gymnasiet, har erbjudit sig att handla varor åt Hjärtlungs medlemmar. Den ena av de två är barnbarn till Agneta Johansson.

– Jag, och många andra människor i samma situation, blir glad och varm inombords. Det finns hopp om framtiden. Det stärker banden mellan människor och generationer. Härligt att se att det fungerar i detta individualiserade samhälle.

Finns det en oro bland medlemmarna?

– Jag tror att det varierar. Det beror på vad man har för personlighet och vilken status man har på sin hälsa. Om man vet att man har svåra lung- eller hjärt- kärlproblem, och kanske ibland behöver använda sig av vården, så har man anledning att vara orolig och försiktig.

– Det finns så himla mycket information. Det är svårt att veta vad som är sant och vad som är överdriven oro. Jag förlitar mig på vad myndigheterna säger. Jag upplever att det som förmedlas via olika instanser är seriöst. Men jag går inte ut i onödan, jag promenerar men skulle inte sätta mig på en bio nu, faktiskt.