Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Hundratals mopeder deltog i efterlängtat Chickenrace

Från Alingsås till Floda och sedan tillbaka – hundratals mopeder deltog när Two Wheels Club för första gången tog sig an att arrangera stadens klassiska Chickenrace.

Det är en svårslagen stämning utanför Börjessons lastbilar på Borgens gata 11 denna lördagsmorgon. Vem behöver egentligen kaffe när doften av tvåtakt och sorlet från spända deltagare väcker den mest morgontrötta. Snart ska avgasröken lägga sig tät vid startsträckan men först är det inskrivning och frukost som gäller.

– Det är 29:e året det körs men det är första gången Two Wheels Club arrangerar. Alingsås motorveteraner orkade inte till slut. Det blev för svårt att hitta funktionärer innan loppet. Så jag tog över, berättar arrangörsansvarige Gösta Hallin från Two Wheels Club.

Inte skulle det välkända Chickenracet gå förlorat. Gösta fick en skeptisk styrelse att gå med på att hålla i evenemanget och efter att ha väntat ut pandemins värsta stunder så bestämdes ett datum.

– Vi har 267 föranmälda sedan förra året då racet ställdes in och resten är efteranmälda. Det har inte varit allt för hårt tryck och det känns bra eftersom det är vår första gång, säger Göta Hallin.

Årets tur är sex mil lång och kravet för att få delta är en 30-moped, helst en lite äldre modell.

– Vi ser gärna att mopeden är 30 år eller äldre. Du vet vissa mopeder här är sanslöst dyra, den där Puchen går säkert för 60-80 000 kronor, säger Göta Hallin och pekar på en glänsande ljusblå Puch-moped.

Klockan börjar närma sig tio och det är snart dags för de olika startgrupperna att köra iväg men än minglar nyfikna besökare och deltagare runt på parkeringen. Bland allt folk stöter jag på Lars-Åke Svensson. Han har kört Chickenrace flera gånger tidigare och alltid med sin pärla från 1954.

– Detta är min Husqvarna Novolette. Vi är ett gäng från Sjövik som brukar åka en gång om året och det är bara kul, säger Lars-Åke Svensson.

Chickenracet har lockat människor i alla åldrar och från flera delar av Västsverige. Jag stöter på ungdomarna Max Thuresson och August Sterki som berättar att de inte har någon lust att sitta hemma utan hellre åker moped. Paret Madde Andersson och Christoffer Sandberg har åkt ända från Lysekil och ”Bocken” Johansson har åkt från Vedum med sin Crescent flakmoped. Från Vårgårda möter jag Carola som med sin röda Push Alabama har förberett sig för en regnig dag.

– Detta är min fjärde gång och jag kör i alla väder. Det är en väldigt härlig blandning och gemenskap, allt för att ha skoj, berättar Carola Glasin.

Runt om mig hörs nu ljudet av mopeder som startas. Jag ser hjälmar som knäpps, glasögon som rättas till och personer som enträget sparkar igång sina svårstartade mopeder. Det har blivit dags att kicka igång ett efterlängtat Chickenrace.