Birgitta fick många kramar av sina kollegor under fredagens avtackning i Rådhuset.
Birgitta fick många kramar av sina kollegor under fredagens avtackning i Rådhuset. Bild: Katrin Niklasson

"Jag har försökt ge alingsåsarna det bästa"

Under drygt 30 år har Birgitta Westergren Lenken verkat för att förse alingsåsarna med kultur som berör, ställer frågor och förundrar. Under fredagen gick hon i pension.
– Det är med ett stråk av vemod, men jag ser fram emot nya äventyr, säger hon.

ANNONS
|

Det fälldes en hel del tårar i Rådhusets matsal på fredagsförmiddagen, där Birgitta Westergren Lenken avtackades av sina kollegor efter lång och trogen tjänst i Alingsås kommun.

– De har hållit så otroligt fina tal till mig, säger en rörd Birgitta, mitt uppe i ett kramkalas.

För 31 år sedan anställdes Birgitta som bibliotekarie i Alingsås kommun. År 1991 blev hon kultursekreterare och sedan dess har hon, med olika yrkestitlar på visitkortet, arbetat med kommunens kulturarrangemang.

– Åren har gått så otroligt fort!, säger hon och fortsätter:

– Det finns så många fina minnen. Jag har skaffat en dator där jag har bilder och dokument från åren som gått. Nu ska jag sätta mig ner och titta, strukturera och minnas.

ANNONS

Ett av inslagen i Alingsås kulturliv Birgitta lyfter fram som speciellt för henne var de föreställningar och konserter som gavs i Nolhaga park ett antal somrar, under vinjetterna Kul i jul och Toner under träden.

– Det är något jag minns med glädje. Det var så anspråkslöst med den lilla scenen där i Nolhaga, men både artisterna och publiken gillade det verkligen. Folk frågar fortfarande om det och vill att det ska komma tillbaka.

– Jag har älskat mitt jobb

När Alingsås kommun publicerade ett inlägg på sin Facebooksida om att Birgitta nu går i pension kom reaktionerna snabbt. I de 30-talet kommentarer till inlägget omnämns Birgitta bland annat som en frisk fläkt och som en kunnig eldsjäl med sprudlande entusiasm.

– Jag blev så rörd och tacksam över kommentarerna, säger Birgitta.

– Jag har försökt ge alingsåsarna det bästa. Jag har en lite ramsa kallad datto, som jag lärde mig av Olof Lagercrantz. Datto står för djupare insikt, angelägenhetsgrad, tidlöshet, teknisk skicklighet och originalitet. Finns alla de delarna blir det fulländat. Det har jag haft med mig när vi arbetat med kulturprogrammen, fortsätter hon.

Birgitta berättar att en annan ledstjärna i hennes kulturella profession varit att hela tiden omforma sina egna tankar, och ge publiken möjlighet att göra detsamma.

– Jag har älskat mitt jobb. Vilken förmån och gåva det är att få jobba med sådant som berikar andra!

– Jag tror och hoppas att jubileet verkligen satt spår hos alingsåsarna.

De senaste åren har Birgitta Westergren Lenken varit projektledare för Alingsås 400-årsjubileum, som firades stort i september 2019.

– Vad det gäller jubileet blir jag nästan mållös. Det var så otroligt att få göra det. Hovet sa att de fick uppleva stjärnglans i Alingsås, och jag tror och hoppas att jubileet verkligen satt spår hos alingsåsarna.

Birgitta tillsammans med kronprinsessparet under 400-årsjubileet.
Birgitta tillsammans med kronprinsessparet under 400-årsjubileet. Bild: Mikael Svensson

Även om det är med visst vemod Birgitta nu lämnar sitt arbete i Alingsås kommun ser hon också fram emot kommande kapitel i livet och dess möjligheter.

– Jag har älskat att bo i Alingsås under 33 år jag bott här, och jag har fortfarande platser att upptäcka. Sedan är jag engagerad i flera föreningar, bland annat som ordförande i Sveriges konstföreningar distrikt Älvsborg. Sen, inte minst, ser jag fram emot att vara närvarande för min familj, säger Birgitta, och fortsätter:

– Jag är nyfiken på friheten som väntar. Att äta långfrukost och att läsa böcker sent in på natten och inte känna att ”nu måste jag släcka!”

Vad har du för förhoppningar om Alingsås kulturliv framöver?

– Jag hoppas de erbjuder ett rikt kulturliv med stor variation. Vi har också ett rikt och aktivt föreningsliv i Alingsås med arrangemang som är beundransvärda, så jag vill se att man samarbetar och inkluderar. Just samarbete och inkludering är ord jag hoppas man tar med sig.

ANNONS