Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klockrent, dagsaktuellt och oerhört drabbande

Fyra skott avlossas i snabb takt i en lekpark i den välmående förorten Rönnviken. Fjortonårige Billy ligger döende kvar på marken medan hans jämnårige bästis Dogge flyr från platsen.

Är det verkligen Dogge som har skjutit och i så fall varför? I jakten på svar får läsaren följa med på en resa tillbaka i tiden till pojkarnas uppväxt, deras starka vänskap trots väldigt olika hemmiljöer och deras – i ungdomligt övermod och oförstånd – dragning till det kriminella nätverket i det socioekonomiskt utsatta Våringe.

En av 2016 års allra mest lästa, uppskattade och prisbelönta böcker var Malin Persson Giolitos rättegångsthriller "Störst av allt" – en knivskarp uppgörelse med de priviligierade rikemansbarnen på Stockholms mer fashionabla adresser. Det har tagit författaren sex år att publicera sig igen i romanform och jag tänker att det måste vara väldigt svårt att leva upp till förväntningarna efter att ha levererat en succé.

"I dina händer" heter den pinfärska uppföljaren. Det är med en viss bävan jag tar mig an läsningen och jag måste erkänna att de första trettio sidorna känner jag mig lite besviken. Handlingen är spännande men jag saknar drivet och kanske framför allt det självlysande språket från den tidigare boken.

Sedan börjar berättelsen krypa under skinnet på mig i takt med att vi lär känna Billy och Dogge och personerna omkring dem. Billys somaliska och hårt prövade mamma Leila, den godhjärtade specerihandlaren Sudden, gangstern Medhi, närpolisen Farid, Dogges trixarpappa Teo – alla är de brickor i spelet kring två småkillars spikraka väg mot det fruktansvärda.

Det är klockrent, dagsaktuellt, samhällskritiskt och oerhört drabbande. Och den borde läsas av alla som har med barn att göra – lärare, nattvandrare, socialassistenter, föräldrar, kuratorer... förresten, den borde läsas av alla. Punkt.

"Störst av allt" är fortfarande Malin Persson Giolitos smartaste bok. Men "I dina händer" är hennes viktigaste.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.