Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkrivbild. Testning Covid-19. Bild: Matilda Spetz
Arkrivbild. Testning Covid-19. Bild: Matilda Spetz

Kommundirektören om smittspridningen: ”Extrem ökning”

I torsdags kväll kunde AT rapportera att Alingsås nu har högst smittspridning av covid-19 i landet. Ett oväntat besked för kommunen.

Alingsås har högst smittspridning i landet. Hur känns det?

– Vi känner definitivt av det i form av en väldigt hög sjukfrånvaro i princip alla våra verksamheter. Att vi skulle vara värst i landet hade vi ingen aning om, säger kommundirektör, Maria Standar.

– Eftersom det är ungefär en veckas eftersläpning på statistiken vet vi inte heller om vi är i ett läge där det håller på och bli sämre eller bättre.

Hur tacklar ni detta i kommunen?

– Vi planerar dag för dag just nu för att lösa bemanningen. Det är få smittade konstaterade i vår verksamhet utan i dagsläget är det en sjukfrånvaro och bemanningsfråga som är väldigt utmanande.

– Vi vill hålla allt igång så länge vi bara kan. Speciellt de samhällsviktiga verksamheterna som vård- och omsorg och barnomsorgen. Det är viktigt att de personer som måste gå till sitt arbete kan göra det.

Maria Standar, kommundirektör Alingsås. Arkivbild från 2018. Bild: Rebecka Hådell
Maria Standar, kommundirektör Alingsås. Arkivbild från 2018. Bild: Rebecka Hådell

Hur löser ni bemanningen?

– Det vi gör nu är att vi vädjar och ber efter timvikarier på alla sätt vi kan. Vi välkomnar studenter och nyblivna pensionärer. I tidigare skede har ju de som är 70 plus inte fått komma in och jobba med risk för deras hälsa men idag är de varmt välkomna att höra av sig.

Hur ser det ut med smitta på de särskilda boendena?

– Vi har ett fåtal konstaterade smittade individer. När vi rapporterade till socialstyrelsen i början av denna vecka fanns det några fler som var under testning. Men smittade brukare är inte ett stort problem i verksamheten utifrån dagens status.

Det pratas om att regioner börjar lätta på karantänsreglerna. Hur ser det ut i Alingsås?

– Vi ser risken som högre att man då smittar fler av sina arbetskamrater om man kommer till jobbet. Vi ligger kvar med de tidigare karantänsreglerna.

Vad vill du säga till Alingsåsarna i detta läget?

– Att vi hänger i några veckor nu och undviker alla typer av samlingar där vi kan sprida smitta vidare. Uppenbarligen kan man föra smitta vidare fast man inte känner av några symptom.