Kommunen backar om Henrik – får behålla anställning

Henrik Lundblad får behålla sin anställning inom kommunen. Det meddelar kultur- och utbildningsnämndens ordförande Anne Gunnevik (L) i ett mejl till AT.
– Halleluja, får man säga. Fantastiskt, säger Henriks pappa Kjell.

ANNONS
|

LÄS MER:Henrik sägs upp från kommunen efter ett kvarts sekel

Under torsdagen berättade AT om Henrik Lundblad, som under 26 år har arbetat med att klyva ved för kommunens räkning. Men då kultur- och utbildningsförvaltningen inte anser att vedklyvning ingår i deras ansvarsområde och samhällsbyggnadsförvaltningen inte anser sig ha resurser att ta emot Henrik så var beskedet att han ska sägas upp från sitt arbete.

Historien om CP-skadade Henrik har väckt starka reaktioner. Och hans personliga assistent Mathias Sandstedt har startat en namninsamling, som på fredagens morgon hade över 10 000 underskrifter.

Under torsdagsdygnets sista timme fick dock AT ett mejl från Anne Gunnevik (L), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Det lyder såhär:

ANNONS

”Jag har full förståelse och respekt för de starka reaktioner som det här beslutet har orsakat. Kultur- och utbildningsförvaltningen har noggrant förberett en placering inom kommunen för Henrik, men den har inte fullföljts enligt intentionen. Av det skälet har jag som ordförande lyft det till politisk nivå och vi i Alliansen har i kväll enats om att verkställa placering för fortsatt arbete inom kommunen. Exakta detaljer och vilken förvaltning får vi återkomma till.”

På fredagsmorgonen får tidningen kontakt med Henriks pappa Kjell, över telefon.

– Det låter positivt. Nu finns det en lösning på det, säger Kjell, och fortsätter:

– Man får säga att det är märkligt att man måste föra fram något i media för att det ska hända något. När man för fram en åsikt från en vanlig person så händer inget. Man måste dra på stora växlar för att det bli verkstad.

Hur har Henrik upplevt den senaste tiden?

– Det har varit jobbigt redan sedan i höstas, då det första mötet var och han fick reda på att anställningen kunde upphöra. Som Mathias (Sandstedt, personlig assistent reds anm) sa, han trodde han skulle få en guldklocka. Men det blev varsel istället.

Hur firar ni det här?

– Det får nog bli en tårta... Han skiner som en sol här framför mig.

Mathias Sandstedt, Henriks personliga assistent, som fick hjälp av alingsåsaren Malin Andersson att sätta samman projektet med namnunderskrifter, var mycket glad.

– Är det sant så är det helt fantastiskt, säger Mathias, när han får beskedet om kommunen omsvängning på fredagens morgon. Då får man tacka alla som har ställt upp bakom Henrik. Utan dem hade politiken inte reagerat, antar jag.

– Det är rätt otroligt att ett enda inlägg kan få så mycket spridning. Men jag har fått höra att det var bra formulerat att jag inte gick ut med taggarna… Så, jag är nästan lite skakig. På samma sätt som när jag blev chockad när han blev avskedad så blir jag otroligt glad nu.

Malin Andersson konstaterar att ”vi tillsammans kan påverka” beslutsfattare och politiker.

– Det här visar att vår demokrati fungerar, att man genom namninsamlingar kan sprida ordet och få genomslag i media och förändring.

ANNONS