Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild. Bild: Mårten Öhman

Kommunen efterlyser mer personal: "Ska orka"

Alingsås kommun efterlyser fler undersköterskor och utbildade sjuksköterskor. Det för att kunna hantera eventuellt långvariga problem med det nya coronaviruset.
– Personalen gör ett fantastiskt jobb och viker sig dubbla för att verksamheten ska fungera. Men de ska orka, säger Anita Hedström, chef för Alingsås kommuns vård- och omsorgsförvaltning.

ANNONS
|

LÄS MER:Stabsläge på rådhuset

Häromdagen kom nyheten att smitta av det nya coronaviruset finns på vart tredje äldreboende i Stockholm, den hittills hårdast drabbade regionen i Sverige. Alingsås kommun har än så länge varit förskonade från covid-19 på sina äldreboenden.

– Vi har mycket personal som är sjuka. Det är förkylningar, maginfluensa och vård av barn, men inte corona, säger Anita Hedström, chef för kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

"En nivå vi kan hantera"

Den första veckan då smittspridningen drog i gång på allvar i Sverige var hektisk för förvaltningen som stängde ett antal verksamheter och planerade för hur man ska agera om läget förvärras.

– Sedan dess har det varit relativt lugnt. Det har stabiliserats på en nivå som vi i dagsläget kan hantera. Det vi jobbar med är att tänka på vad vi gör i nästa skede, men vi har inte behövt att ta det steget. I kommunen har man gjort en kompetensutredning och vi har fått ett par sjuksköterskor som jobbar i annan verksamhet, säger Anita Hedström.

ANNONS

LÄS MER:Lasarettet har öppnat särskild avdelning

Legitimerad personal, som sjuksköterskor, är det svårt att få tag på, enligt Anita Hedström.

– Vi kommer behöva sjuksköterskor för också de kommer bli sjukskrivna och är sjukskrivna. Som sjuksköterska krävs det att du är legitimerad. Vi har fått in några, och hoppas och önskar naturligtvis att fler ska anmäla sitt intresse. Finns det någon som jobbar i privat verksamhet i dag, som företagssköterska eller liknande, som vill arbeta hos oss så hade det varit oerhört hjälpsamt.

– Vår bemanningsenhet jobbar för högtryck för att få in timvikarier. Vi vill gärna ha utbildade undersköterskor, men i värsta fall får vi nöja oss med bra personer.

"Gör ett fantastiskt jobb"

Vård- och omsorgsförvaltningen har fler sjukskrivna än vanligt och har inte haft tillräckligt med timvikarier för att bemanna upp luckorna. Förvaltningen går på det som, i normala fall, är helgbemanning i många verksamheter.

– När personalen rapporterar så säger de att det fungerar. De gör ett fantastiskt jobb och viker sig dubbla för att verksamheten ska fungera. Men de ska orka. Det här kan bli långvarigt, och det får vi som chefer fundera på.

LÄS MER:Västtrafik uppmanar att välja bakdörren

ANNONS