Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Jil Yngland
Bild: Jil Yngland

Kommunen söker språkvänner

Nu kan alingsåsare återigen ansöka om att bli språkvän.
– Vi uppmanar alla som kan eller vill att bli språkvän eller att få en språkvän, säger Iris Velasquez, integrationshandläggare på integrationsavdelningen i Alingsås kommun.

Med projektet Språkvän vill Alingsås kommun möjliggöra möten mellan nyanlända och svenskar som är etablerade samhället. Även företag, grupper och familjer kan anmäla sitt intresse för att bli språkvän. Projektet som har varit pausat en tid har nu öppnat för intresseanmälningar.

– Vi har fått många intresseanmälningar från personer som vill bli språkvän. Det är färre anmälningar från personer som vill ha en språkvän så det vill vi uppmärksamma, säger Iris Velasquez.

För att bli språkvän så behöver du vara intresserad av att träffa människor och vara nyfiken på andra kulturer. Du behöver inga förkunskaper och kontakten är hela tiden frivillig. Iris och hennes kollegor uppmanar alla språkvänner att fokusera på det svenska språket.

– Tanken bakom projektet är att nyanlända ska få lära sig det svenska språket och integreras. Jag uppmanar alla som är med att prata svenska även om engelska kan underlätta samtalet, säger Iris Velasquez.

Iris Velasquez, integrationshandläggare i Alingsås Kommun Bild: Iris Velasquez
Iris Velasquez, integrationshandläggare i Alingsås Kommun Bild: Iris Velasquez

Iris som nyligen tagit över ansvaret för projektet har enbart fått positiva reaktioner till sig.

– På det inledande mötet mellan språkvännerna så upplever jag att det finns ett genuint intresse för varandra. De finns en önskan om att lära känna varandra, säger Iris Velasquez.

Iris berättar att förutsättningarna för att mötas är begränsade nu under pandemin men att flera språkvänner möts på promenader eller fikar ihop.

– Det är upp till var och en vad man väljer att hitta på. Vi har märkt att folk redan under det första mötet bjuder hem varandra för att visa upp hur man bor, säger Iris Velasquez.