Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på ett snabbtest mot covid-19. Bild: Lina Salomonsson
Arkivbild på ett snabbtest mot covid-19. Bild: Lina Salomonsson

Kommunerna om de nya karantänsreglerna: ”Ett kliv i rätt riktning”

Under torsdagens presskonferens presenterade Folkhälsomyndigheten nya karantänsregler. Förändringarna innebär lättnader som kommer underlätta för kommunernas hårt ansatta verksamheter.
– Det är definitivt ett kliv i rätt riktning, säger Ior Berglund, Kommundirektör för Herrljunga kommun.

Den senaste tiden har smittspridningen ökat markant i Sverige och så även i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Förra veckan rapporterade AT att Alingsås hade värst smittspridning i hela Sverige vecka 1 och att Herrljunga och Vårgårda låg tätt efter. Enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten ser dock smittspridningen ut att ha förbättrats i de tre kommunerna.

Ior Berglund är dock försiktig med att ta siffrorna på allvar.

– Vi har fått till oss att vi ska vara lite varsamma med de siffrorna just för att labben inte hinner rapportera in allt. Det kan vara en falsk glädjesiffra, säger hon.

Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga kommun.
Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga kommun.

Hur ser läget ut i Herrljunga kommun just nu?

– Det är väldigt ansträngt! Vi har en hög frånvaro och inte bara på grund av att folk är sjuka utan även på grund av karantänsreglerna som självklart påverkar oss.

Även i Vårgårda kommun är läget ansträngt. Lars Björkqvist, förvaltningschef och kommunchef kommenterar läget så här:

– Vår personal gör ett fantastiskt jobb men det är tufft. Förskolan har tunt med ordinarie personal, på gymnasiet har 4-5 klasser fjärrundervisning och inom Vård- och omsorg är vi nere på miniminivå, säger han och fortsätter:

– Vi är också väldigt tacksamma över alla de människor som har hört av sig och vill hjälpa till efter vår uppmaning. Det rasslade verkligen till i mejlkorgen och vi håller nu på att anställa en del av de som har hört av sig.

Eija Suhonen, säkerhetschef i Alingsås kommun.
Eija Suhonen, säkerhetschef i Alingsås kommun.

Eija Suhonen, säkerhetschef för Alingsås kommun beskriver läget som ”ansträngt men inte kritiskt” och trots hoppfull statistik från Folkhälsomyndigheten så märks det inte ute i verksamheterna.

– Vi har egen testverksamhet för vår personal och där har vi inte sett att det minskar. Sen skriver Folkhälsomyndigheten att siffrorna innebär en viss eftersläpning, säger Eija Suhonen.

Förändrade karantänsregler – en lättnad

Efter torsdagens presskonferens, där Folkhälsomyndigheten presenterade nya förhållningsregler för karantän och testning, kan nu kommunerna pusta ut en aning. En av förändringarna innebär att personer som är vaccinerade med tre doser får gå till jobb eller skola om de är symptomfria trots att smitta finns i hemmet.

– Detta påverkar vår verksamhet positivt. Många av våra medarbetare som jobbar i de kritiska verksamheterna har tre doser. Så det är ju ytterligare ett skäl att vaccinera sig, säger Eija Suhonen.

Lars Björkqvist, kommundirektör i Vårgårda Bild: Per Anger
Lars Björkqvist, kommundirektör i Vårgårda Bild: Per Anger

Även Herrljunga och Vårgårda välkomnar de nya karantänsreglerna och ser det som en stor lättnad.

– Jag förstår att vi kommer ha en ansträngd situation ett par veckor till men detta är definitivt ett kliv i rätt ritning. Både att folk kan komma tillbaka snabbare men också att de som är hemma med covid undantas från de reglerna när de sedan har tillfrisknat, säger Ior Berglund.

– Det är väldigt värdefullt att man nu underlättar karantänsreglerna för att vi ska kunna upprätthålla bemanningen, säger Lars Björkqvist.

Antal bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare
Kommun: Antal bekräftade fall: Antal fall veckan innan:
Alingsås 105 (272)
Vårgårda 130 (242)
Herrljunga 96 (182)

Källa: Folkhälsomyndigheten. Tabellen visar antal bekräftade fall per 10 000 invånare och kommun under vecka 2 under 2022, jämfört med veckan dessförinnan, alltså vecka 1 under 2022.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.