Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Katarina Egfors Härnring kyrkoherde i Svenska kyrkan Alingsås.
Katarina Egfors Härnring kyrkoherde i Svenska kyrkan Alingsås.

Kyrkan påverkas – men begravningar ska hållas

Precis som alla övriga instanser i samhället påverkas även kyrkan och kyrkornas arbete av coronavirusets framfart. Men begravningar är inte aktuellt att ställa in.
– Det är så oerhört viktiga sammanhang att det ska vi definitivt fortsätta utföra. Men man måste såklart vara försiktig och ha en nära kontakt med de anhöriga och vara lyhörd, säger Katarina Egfors Härnring kyrkoherde i Svenska kyrkan Alingsås.

Alingsås Tidning har varit i kontakt med representanter för Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan i Alingsås. Samtliga påverkas av coronaviruset och oron som finns kring nyss nämnda virus. Men i alla dessa tre kyrkor har man valt att fortsätta med sina gudstjänster, om än i något modifierad form. Exempelvis genomförs inte nattvarden precis som vanligt och man uppmuntrar också till att sitta mer glest i kyrkbänkarna och inte ta i hand.

– Jag tror att det är viktigt med ett eget ansvar. Känner man sig krasslig då stannar man hemma, för att inte utsätta någon annan för smitta eller infektion, säger Katarina Egfors Härnring, Svenska kyrkan Alingås.

Hon ser dock ett stort värde i att kyrkan håller öppet i dessa tider.

– Det är angeläget att vi är nåbara i sådana här tider när folk oroliga. Vi vill att folk ska känna att de har möjlighet att prata med en präst eller diakon om de vill. Vi försöker ha öppet på ungefär samma sätt som vanligt fast med lite andra rutiner.

"Är ett mycket viktigt uppdrag"

Många av kyrkans aktiviteter för äldre som exempelvis besök på äldreboenden med körsång och annat har ställts in. Sammankomster där det ofta brukar samlas många äldre är begravningar. Dessa kommer fortsätta hållas.

– Vi ska absolut inte ställa in begravningar. Det är ett mycket viktigt uppdrag. I möjligaste mån ska också så många som möjligt vara med på begravningsgudstjänsten, säger Egfors Härniring.

Samma inställning har man inom Equmeniakyrkan.

– Dör människor så måste dom begravas. Det finns i schemat och de kommer genomföras, säger Peter Lindroos, församlingsföreståndare och pastor i Equmeniakyrkan Alingsås.

Inom Pingstkyrkan Alingsås har man ännu i nuläget inga inbokade begravningar och har därför inte behövt ta ställning i frågan än så länge.