Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde i Alingsås, förstår oron som föräldrarna till barn på Prästkragens förskola känner. Bild: Svenska kyrkan
Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde i Alingsås, förstår oron som föräldrarna till barn på Prästkragens förskola känner. Bild: Svenska kyrkan

Kyrkoherden: "Känner starkt för den oro vi möter"

– Det är en fantastisk verksamhet och ett oerhört svårt beslut. Vi känner starkt för den oro vi möter kring detta.
Det säger Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde i Alingsås pastorat, om planerna på att avveckla förskolan Prästkragen.

LÄS MER: Förskolan Prästkragen kan läggas ned

Anledningen till att förskolan kan komma att läggas ned till sommaren är att den går med underskott varje år.

Kyrkoherden Katarina Egfors Härnring uppgav först att förskolan går med drygt 1,2 miljoner kronor i underskott varje år. En siffra som föräldrar till barn på förskolan, efter AT:s publicering, reagerat på.

Det visar sig, då kyrkoherden Katarina Egfors Härnring förtydligar siffran, att pastoratet budgeterat med ett underskott på 500 000 kronor för verksamheten i år.

– Därtill kommer driftskostnad för fastigheten på 750 -800 000 kronor inklusive fortlöpande reparationer, avskrivningar, lokalvård, markskötsel med mera dock exklusive kostnader för fastighetsförvaltning och kansliresurs, skriver hon i ett mejl till AT.

Förslaget är en av flera möjliga besparingsåtgärder som kyrkorådets arbetsutskott har lämnat till kyrkorådet.

AT har tidigare skrivit om planerna på att avveckla vissa kyrkor.

– Det är en stor summa som vi inte kan bära längre och som nu drabbar de 28 barn som går på vår förskola, säger Katarina Egfors Härning, och fortsätter:

– Detta är verkligen inte enkelt för oss. Så fort färdigt förslag fanns har vi informerat förskolans personal och föräldrar. Flera verksamheter kommer att beröras under översynsarbetet, vad kyrkorådet än beslutar om kommer det att innebära smärtsamma förluster.

I en debattartikel uttrycker föräldrar att kyrkan sviker barnen.

– Det kan jag mycket väl förstå. Om vi tvingas lägga ned eller dra ned på fin verksamhet med hög kvalitet så är det så klart en stor förlust.

Det är 21 barn som behöver förskoleplats. Har ni fått några besked från kommunen om de hamnar längst bak i kön eller vad som händer?

– Kommunen har gett besked att det finns bäst möjligheter efter sommaren att ta emot nya barn.

Vad händer med Landskyrkan och Bälinge som det finns förslag om att avveckla verksamheten i. Där har ni fått in en skrivelse från distriktsrådet i Landskyrkan?

– Vi är tvungna att vända på alla stenar som det ser ut just nu och både Landskyrkan och Bälinge finns med i de diskussionerna.

LÄS MER: Kyrkoavvecklingar bland sparförslag