Ekoxen är på stark tillbakagång i norra Europa och de största hoten är igenväxningen av hagmarker och täta och mörka grandominerade skogar.
Ekoxen är på stark tillbakagång i norra Europa och de största hoten är igenväxningen av hagmarker och täta och mörka grandominerade skogar. Bild: Björn Olsson

Länsstyrelsens vädjan – hjälp till att hitta ekoxar

Hur många? Och var? Länsstyrelsen uppmanar nu invånarna i Västra Götaland att ge sig ut i terrängen för att leta efter ekoxar. Att styra kosan mot ekar runt Mjörn kan vara en bra start.

ANNONS
LocationAlingsås|

LÄS MER:Viltolyckorna ökar i Alingsås

Det var 2013 som landets länsstyrelser senast tog hjälp av allmänheten för att kartlägga Europas största skalbagge. Då kom det in 1 760 rapporter rörande 2 527 ekoxar i 17 olika län. Nu är det dags igen. Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland är ekoxen mycket sällsynt i länet men förhoppningsvis inte helt frånvarande.

– Det finns mycket få sentida fynd av ekoxe i Västra Götaland. Enstaka observationer har gjorts vid Lygnern, på Orust och i ekmiljöerna runt Mjörn, säger Peter Post, biolog på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med allmänhetens hjälp hoppas vi dock få in ytterligare fynduppgifter som ger oss en bättre uppfattning om ekoxens utbredning i länet och i vilka miljöer vi kan göra insatser för att gynna denna iögonfallande skalbagge.

ANNONS

På Länsstyrelsens hemsida finns mer information om hur man rapporterar in sina eventuella fynd.

LÄS MER:Annonserade ut delar från sällsynta djur

ANNONS