Lignells hit tog Idoljuryn med storm – nu firar låten tio år

Det har över gått tio år sedan den 16 år gamla Moa Lignell från Alingsås ställde sig framför Idoljuryn och spelade sin egenskrivna låt When I held ya. Låten som blev en riktig hit tog juryn med storm.
– Du sitter och gömmer dig i Alingsås och skriver killer hooks, utbrister jurymedlemmen Alexander Bard på Moas audition 2011.

ANNONS
|

Din stora hitlåt When I held ya firar tio år. Känns det som tio år sedan tycker du?

– Ja, det känns absolut som att det var väldigt längesen jag skrev den, men låten som låt har ju följt med mig alla år så den känns väldigt närvarande.

Låten gjorde succé när du framförde den på din Idol-audition 2011 och idag har låten nästan 25 miljoner streams på Spotify. Vad är det med låten som gör den så populär tror du?

– Den är skriven helt utan kunskap om låtskriveri. Detta gjorde den väldigt ren tror jag. Sen blev den väl stor för att jag var väldigt liten när jag debuterade med den och folk har kanske inte så stora förväntningar på en liten tjej med gitarr. Chock-effekten spelade nog in ganska mycket.

ANNONS
Moa Lignell kom trea i Idol 2011 men under åren har hon jobbat vidare som arist och låtskrivare. Hon har släppt flera album och skrivit låtar åt både Melissa Horn och Sonja Aldén.
Moa Lignell kom trea i Idol 2011 men under åren har hon jobbat vidare som arist och låtskrivare. Hon har släppt flera album och skrivit låtar åt både Melissa Horn och Sonja Aldén.

Jag har för mig att du tidigare berättat att när du skrev låten hade du redan på förhand bestämt dig för att det skulle bli en hitlåt. Vilka element behöver en låt för att bli hit?

– Haha ja! Jag skojade med mamma och sa att ”nu ska jag skriva en hitlåt”. En hitlåt kommer egentligen inte ur planering och matte. För mig finns det olika typer av hitlåtar. Lite som med film. Till exempel om man ser Spiderman som en ”hitlåt” så tycker jag att den franska filmen En oväntad vänskap är en minst lika stor ”hitlåt”.

Minns du själv hur det gick till när du skrev den? Skrevs den kanske till och med i Alingsås?

– Ja, det var i mitt rum hemma i Alingsås. Det allra första jag fick till var rytmen och hur jag spelade gitarren. Sen sjöng jag ”La la la tell ya, la la la held ya”, och därifrån pusslade jag fram en story.

Vad betyder den här låten för dig? Jag tänker att den säkert symbolisera flera saker!

– Den betyder jättemycket för mig. Jag var 15-16 år när jag började skriva på den och jag skulle ut i livet och bli stor. Att skriva låten hjälpte mig att formulera tankar om sådana grejer. Tack vare When I held ya blev jag tagen på allvar som låtskrivare.

Det här är ju en låt som verkligen har förföljt dig genom din karriär, på gott och ont kanske. Kan du känna dig trött på den någon gång?

– Absolut. Ibland är jag svintrött på den, men samtidigt har den växt tillsammans med mig. Texten kan fortfarande, såhär 10 år senare, träffa helt rätt.

Har du några andra musikprojekt på gång i närtid?

– Jag släpper ett gäng låtar på svenska nu i vår! Jag längtar ihjäl mig.

ANNONS