Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anna Tärnhuvud/Alingsås Tidning
Bild: Anna Tärnhuvud/Alingsås Tidning

Lokala S-politikern om den historiska onsdagen: ”Landet måste ju regeras...”

Det blev en historisk onsdag, på många sätt. Först valdes en rörd Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin. Sedan avgick hon. Men lokala S-politikern Birgit Börjesson är inte särskilt orolig.
– Landet måste ju regeras och de andra har inte mandat för det, menar hon.

LÄS MER: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister

LÄS MER: Efter Miljöpartiets besked – Andersson avgår

När AT först ringde upp Birgit Börjesson (S), vice ordförande i Alingsås vård- och omsorgsnämnd, var hon bara glad. Och stolt över att en socialdemokratisk kvinna valts till landets första kvinnliga statsminister.

– Jag tycker naturligtvis att det är fantastiskt. Extra kul att det sammanfaller med 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten i Sverige. Det tog lite tid att få vår första kvinnliga statsminister, men bättre sent än aldrig… Jag tror att Magdalena Andersson kan vara en god förebild för andra kvinnor som vill komma upp i politiken. Och jag är väldigt stolt över att hon tillhör just vårt parti, det här känns banbrytande, sa Börjesson på onsdagseftermiddagen.

Sedan kom kallduschen; Magdalena Andersson bad talmannen om att få bli entledigad från posten som statsminister. Detta sedan högerbudgeten röstats igenom och Miljöpartiet hoppat av regeringsbildningen.

– Jag tycker att det är tråkigt att Centern inte kunde stötta oss i budgetomröstningen. Nu har de banat väg för den mest högerkonservativa budgeten någonsin. Det är trots allt bara tio månader kvar till valet, så jag tycker att de kunde ha bjudit på det efter alla tuffa förhandlingar och allt de har fått igenom av sin politik , säger Birgit Börjesson när AT når henne på kvällen efter fullmäktiges sammanträde.

I Börjessons tycke är Vänsterpartiet inte alls något extremparti i svensk politik. Hon tycker inte heller att sossarnas budgetförslag var särskilt vänstervridet.

– Det handlar om att kunna leva på sin pension, det är inte vänstervridet i mina ögon.

Nu väntar en ny statsministeromröstning. Och även om Birgit Börjesson är besviken är hon egentligen inte särskilt orolig över utgången i den omröstningen.

Du ser inget alternativ till Magdalena Andersson?

– Nej, landet måste ju regeras och de andra har inte mandat för det.

Det finns flera frågor som Birgit Börjesson anser är viktiga för Magdalena Andersson att driva som statsminister, om hon nu blir omvald.

– Att bryta segregationen och tränga tillbaka det grova våldet i Sverige är något som är väldigt angeläget. Sedan måste vi ta tillbaka kontrollen över välfärden, bland annat ha trygga socialförsäkringar och pensioner. Att öka takten i klimatomställningen är också viktigt.

LÄS MER: Lokala S-topparna om nya partiledaren: ”Självklara valet”