Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maries Sihvonen och hunden Lumi.  Bild: Privat
Maries Sihvonen och hunden Lumi. Bild: Privat

Maries hund Lumi attackerad av räv – inne i sovrummet

Marie Sihvonen, bosatt på Kullingsberg i Alingsås, fann sig själv plötsligt i en situation där hennes hund var under attack av en räv. Inne i sovrummet.
– Det känns helt overkligt säger Marie, som nu vill varna andra djurägare för räven.

LÄS MER: Kommunen varnar för potentiella bedragare

Klockan var elva på måndagskvällen när Marie Sihvonen skulle släppa ut blandrashunden Lumi på tomten för en sista rastning inför natten. Därefter tog det inte lång tid innan Lumi kom in igen. Tillsammans med en räv.

– Jag fattade inte var det var, jag trodde först det var en stor orange katt, säger Marie, och fortsätter:

– Räven attackerade Lumi och min man började gapa för att skrämma räven samtidigt som han försökte dra undan hunden. Jag kommer faktiskt knappt ihåg vad som hände för jag blev så rädd. Jag ställde mig uppe på sängen.

Slutligen lyckades Maries man få ut både hunden och räven på altanen, och därefter få med sig Lumi in i säkerhet.

– Räven var rätt lugn mitt i allt. Det kändes helt overkligt, säger Marie.

Lumi var skärrad efter händelsen, men klarade sig undan några större fysiska skador. Marie har varit i kontakt med veterinär för rådgivning.

Marie har inte sett räven i området tidigare och gick senare på måndagskvällen ut med en varning i Facebookgruppen Brottsplats/samverkan Alingsås/Vårgårda till andra djurägare i området.

– En av våra grannar har precis fått hem en valp. Tänk om räven hade attackerat den!, säger Marie.

AT har varit i kontakt med kommunens viltvårdsgrupp, som kan konstatera att det beteende räven uppvisar inte är ett friskt beteende.

– Man kan misstänka att den är skabbangripen. Då kan de uppvisa ett onormalt beteende, och det här beteendet är onormalt för en frisk räv, säger en representant för viltvårdsgruppen.

Kan beteendet bero på något annat än skabb?

– Det är otroligt svårt att säga utan att ha sett räven, men jag skulle i alla fall säga att räven är sjuk. Sjuka rävar som dyker upp i bostadsområden beter sig oskyggt och märkligt.

Vad kan oroliga boende i området göra?

– Att man ska kunna avliva djuret av djurskyddsskäl förutsätter att räven finns kvar i området. Därför är vi beroende av observationer. Säkrast är att mejla in observationer till oss.

Här kan du kontakta viltvårdsgruppen: [email protected]

LÄS MER: Eftersöksjägaren efterlyser trafikvett: ”Bägaren rann över”

LÄS MER: Inbrott i garage – polis sökte med hundpatrull