Staffan Brunnhage hör till de handlare som håller extra öppet för kunder som kan drabbas hårt av coronaviruset.
Staffan Brunnhage hör till de handlare som håller extra öppet för kunder som kan drabbas hårt av coronaviruset. Bild: Johan Hallberg

Matbutiker håller extra öppet för riskgrupper

Personer som riskerar att drabbas hårt om de smittas av coronaviruset kan nu handla på egna öppettider i flera butiker. – Det vi har hört från kunderna är väldigt positivt, säger Staffan Brunnhage på Ica Supermarket i Sollebrunn.

ANNONS
LocationSollebrunn|

LÄS MER:Lundgrens permitterar i spåren av coronaviruset

I takt med att coronaviruset har börjat spridas allt mer har det gått ut en uppmaning till dem som är 70 år och äldre att undvika kontakt med andra personer för att undvika att bli sjuka. Orsaken till uppmaningen är att äldre personer löper större risk att få allvarliga komplikationer om de smittas av viruset. Men helt lätt är det inte att isolera sig för den som inte kan köpa hem mat och andra nödvändiga varor till bostaden.

– Jag har fått telefonsamtal från kunder som sagt att ”jag har ingen som kan handla åt mig”, berättar Staffan Brunnhage, som driver Ica Supermarket i Sollebrunn.

ANNONS

Lösningen för Staffan, och flera andra handlare runt om i landet, har blivit att hålla extra öppet för kunder som ingår i riskgruppen. På Ica i Sollebrunn har man valt att öppna en halvtimma tidigare på morgonen för kundgruppen.

– Det vi har hört från kunderna är väldigt positivt. De är glada att det finns möjlighet att komma på den tiden, och de som varit här har hållit lite extra avstånd från varandra, säger Staffan Brunnhage.

LÄS MER:Tuff situation för frilansare inom underhållningsbranschen

Förutom de äldre ingår i riskgruppen även personer med till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och cancer, även de är välkomna att handla när det hålls extra öppet. Men någon kontroll av vem som går in i butiken görs inte.

– Nej, det är sunt förnuft och eget ansvar som gäller, men jag tror att folk respekterar det här, säger Staffan Brunnhage.

Efter att ha sett över personalens arbetsschema sjösattes i veckan de nya öppettiderna på Ica i Sollebrunn. I första hand kör man nu på i två veckor framåt.

– Vi tar fjorton dagar i taget, sedan får vi se var vi hamnar, säger Staffan.

Rent generellt har köpbeteendet under kort tid ändrats upplever Staffan Brunnhage som menar att allt fler väljer att storhandla en gång i veckan, stället för att göra flera besök och småhandla. Och trycket på butikens e-handel, där kunden beställer varor på nätet och hämtar dem på utlämningsstället i butiken, har ökat kraftigt.

– Det har säkert ökat med fem till tio gånger mer än vi brukar ha, säger han.

På Ica Supermarket Noltorp i Alingsås har man också ett liknande upplägg där man tills vidare öppnar en timma tidigare på morgonen för personer i riskgruppen.

LÄS MER:Orosmolnen hopar sig över de lokala butikerna

ANNONS