Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Orange Day MC genomfördes på många ställen i Sverige under lördagen, bland annat fick Brobacka i Alingsås påhälsning. Bild: Philip Mauritzson

MC-kortegen som lyfter arbetet mot kvinnovåld

För tredje året i rad genomfördes i lördags Orange Day MC, en manifestation mot kvinnovåld med motorcyklister från hela landet.

LÄS MER: Jan tar sig fram på två hjul det är ett som är säkert

– Förra året var vi 1500 hojar, berättar Peter Strand från Annelund, när AT äntligen får korn på de 20-talet motorcyklister vid Brobacka kaffestuga på lördagseftermiddagen.

Nytt för i år, ja det är ju corona och det satte stopp för originalplanerna att upprepa den långa färdrutten Helsingborg-Norrköping. Istället delades arrangemanget in i en rad lokala korteger runt om i landet.

– Anledningen är så viktig, att engagera sig i arbetet mot att kvinnor far illa, säger Peter Strand.

Orange Day MC är en motorcykelkortege som genomförs en gång per år, och som kör till förmån för FN:s jämställdhetsenhet UN Women Sverige och ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor. 1 av 3 kvinnor utsätts för våld och/eller övergrepp i världen och räknas som en global hälsofara.

Ett 20-tal mc-förare hade gett sig av från Ulricehamn för att uppmärksamma FN:s arbete mot kvinnovåld. Bild: Philip Mauritzson

Den lokala kortegen som passerade Alingsås och Vårgårda startade i Ulricehamn. Härifrån kommer Annsofie Liberg som höll ordning på mc-förarna.

– Det har varit en bra uppslutning. Att åka så här förenar nytta med nöje och det är en go känsla att veta att det brummar i hela Sverige i dag, säger hon.

LÄS MER: Här börjar rallyt – gamla lastbilar tog över vägarna

LÄS MER: "Skönt att få komma ut i skogen och gasa lite"