Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lantbruket får stödpengar för investeringar i miljön.  Bild: Annika Karlbom
Lantbruket får stödpengar för investeringar i miljön. Bild: Annika Karlbom

Miljoner till lantbruket

Nu får lantbrukare i Alingsås och Vårgårda pengar från Jordbruksverket för de insatser de gjort för miljön.

Lantbrukarna som sökt stöd och fått det beviljat från Länsstyrelsen Västra Götaland kommer få pengarna utbetalda av Jordbruksverket med start 22 oktober. I hela länet rör det sig om 430 miljoner som ska betalas ut.

– Det handlar om insatser som bidrar till minskade utsläpp och som bevarar vårt odlingslandskap. Pengarna gör stor miljönytta samtidigt som de bidrar till att göra det ekonomiskt hållbart att bedriva jordbruk i Sverige, säger Joanna Gren, tillförordnad enhetschef på landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen.

Främst ekologisk produktion

226 lantbruk får stödet i Alingsås och Vårgårda kommuner, främst för ekologisk produktion. 120 av dem finns i Vårgårda och resten i Alingsås. Pengarna som betalas ut i Landsbygdsprogrammet, totalt 1,2 miljarder kronor i hela landet, finansieras av både Sverige och EU. Insatser som stöttas är energieffektivisering, energigrödor, förädlingsstöd eller investeringsstöd till biogasproduktion eller förnybar energi. Det kan också gälla minskade utsläpp av växthusgaser och ammoniak eller restaurering av betesängar.

– På fredag får vi de exakta siffrorna på hur mycket som betalas ut i kommunerna, vi har ett litet statistikglapp just nu mellan Länsstyrelsen och Jordbruksverket, berättar Joanna Gren.

Snart nya regler

Ungefär samma antal söker stödet varje år. Likvärdigt totalbelopp brukar betalas ut, berättar Joanna Gren, men 2023 ska en ny programperiod påbörjas med nya stödregler och nydesignade stöd.

– Det ska bli intressant att se hur lantbruket kommer skifta mellan de här stödperioderna.