Efter att ha befunnit sig utomlands en längre tid ställs nu en 18-åring inför rätta för våldtäkt.
Efter att ha befunnit sig utomlands en längre tid ställs nu en 18-åring inför rätta för våldtäkt. Bild: Filip Landqvist

Misstänkt för våldtäkt greps i Spanien

En 18-årig man som misstänks för en våldtäkt i Alingsås greps nyligen i Spanien. Mannen har förts över till Sverige och kommer att ställas inför rätta vid Alingsås tingsrätt.

ANNONS

Det är nu ett år sedan som en kvinna en tidig morgon blev förföljd av två män efter att hon klivit av ett tåg på Alingsås station. Männen tog till en början tag i kvinnan och uppmanade henne att följa med dem. Kvinnan bad att få bli lämnad i fred, men männen gav sig inte och följde efter henne hem till bostaden.

Där fångade de upp dörren till trapphuset innan den slog igen, och trots att kvinnan höll emot dörren från insidan kunde de ta sig in. Därefter ska 18-åringen ha gett sig på kvinnan och utfört en sexuell handling som åklagaren menar är "jämförlig med samlag". Mannen åtalas nu för våldtäkt.

ANNONS

– Det är egentligen som en överfallsvåldtäkt. De är helt okända för henne, det är sent på natten och de följer efter henne hem, beskriver Katarina Kepplerus, åklagare, gärningen.

Kvinnan lyckades till sist freda sig och knuffa undan angriparen som därefter lämnade platsen tillsammans med den andre mannen. Efter händelsen kunde polis säkra spår från 18-åringen.

– Bevisläget är mycket bra. Det finns en DNA-träff som knyter honom till gärningen, säger Katarina Kepplerus som uppger att det handlar om saliv från mannen.

Att gripandet av den misstänkte har dröjt förklaras av att han efter gärningen har befunnit sig utomlands. Han har varit häktad i sin frånvaro och efterlyst. I början av månaden kunde han gripas.

– Han har vistats utomlands en längre period om jag har förstått det rätt. Han anträffades och greps i Spanien, säger åklagaren som i sin stämningsansökan har yrkat på att mannen utvisar ur landet i tio år vid en fällande dom.

Den nu åtalade mannen har i förhör nekat till brott. Den andre mannen som var i sällskap med 18-åringen när gärningen begicks är inte med säkerhet identifierad och befinner sig på fri fot. Enligt åklagaren är det dock 18-åringen som ensam är misstänkt för våldtäkt.

– Han är den som är delaktig i den sexuella handlingen, men de agerar tillsammans genom att de förföljer henne, säger åklagaren.

Minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse.

ANNONS