Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Matilda Falk
Bild: Matilda Falk

Mitt Alingsås: ”Bra plats att växa upp på”

Bland stubbar och stockar finner vi Linus Thuresson, skogsmaskinisten från Ödenäs. 23 år gammal njuter han av livets glansdagar och att umgås med vännerna i sin Chevrolet.
– Nu låter jag som en riktig Volvo-raggare och det är jag inte. Då får det vara amerikanska bilar i så fall, säger Linus Thuresson.

Namn: Linus Thuresson

Ålder: 23 år

Gör: Skogsmaskinist

Stjärntecken: Lejon

Hur länge har du bott i Alingsås?

– Jag har bott i ”metropolen” Ödenäs i 23 år när jag fyller i augusti. Det är inte så att jag bor uppe i byn utan mer i skogen precis vid gränsen till Edsås och Hemsjö. Pappa skäms väl lite och säger att han är från Edsås men jag är stolt Ödenäsare, skämtar Linus och fortsätter:

– Det var en bra plats att växa upp på, lugnt och lantligt. Det är väldigt många som säger att det är en vacker plats när de åker igenom och det håller jag med om. Nu har det kanske flyttat in en del göteborgare och de gnäller kanske lite mycket men annars är det trevligt, säger Linus med glimten i ögat.

Trivs du här?

Ja! Grejen med att bo i Ödenäs är att det är fin natur och ligger rätt centralt ändå. Göteborg är rätt nära om du åker över Hindås och sedan har du både Borås och Alingsås inte allt för långt bort.

Vad är det bästa med Alingsås?

Hm, jo det är en charmig stad. För mig som har bott här hela livet är den frågan lite svår att svara på. Men det är en stad som inte är krånglig att hitta i och det finns gott om affärer. När jag var barn var det bästa att åka in till Potatisfestivalen och att köpa godis och leka i hoppborgarna.

Vad är det sämsta med Alingsås?

Ja, min personliga åsikt är att det finns för få parkeringsplatser. Det finns ändå en hel del saker att göra i Alingsås och då är det inte konstigt att folk kommer in till stan och parkerar på torgen, berättar Linus och funderar lite till:

Sen är det väl lite tråkigt när de började bygga så mycket i stan. Men det är väldigt viktigt med bostäder också så klaga ska jag inte göra.

Berätta om en bra dag i Alingsås?

En bra kväll är när man umgås med sina vänner, kanske dricker lite öl på pubarna eller tar en sväng i ”chevan” och lyssnar på musik. Men nu låter jag som en riktig Volvo-raggare och det är jag inte. Då får det vara amerikanska bilar i så fall.

Ser du dig själv bo här om tio år?

Det kan jag säga med nästan 100 procent att jag gör. Jag har varit nyfiken på att bo i Norrland men det blir nog inte inom 10 år. Just nu kollar jag på hus runt om i kommunen så planen är att flytta hemifrån när jag hittar något. Helst i Ödenäs men det är rätt dyrt så jag kollar i nästan hela kommunen.

Vad gör du om tio år tror du?

Jag jobbar väl på med mitt jobb och bor i ett hus någonstans här. Sen är väl det vanliga att träffa en tjej och sådär, bilda familj.

Om du fick bygga en egen stad, hur skulle den vara då?

Det är riktigt svåra frågor det här du. Nej men det är väl det med fler parkeringsplatser då.

Vad är det viktigaste du lärt dig om livet hittills?

Det viktigaste jag har lärt mig är hur viktigt det är att jobba med något man trivs med. Intresset började när jag fick följa med min pappa ut i skogen när jag var liten. Jag blev helt ”lost" när jag såg en skogsmaskin för första gången, säger Linus och skrattar.

– Även om det kan vara riktigt kallt på vintrarna så har jag aldrig tänkt att jag ska sluta med det jag gör, jag trivs i skogen. Sedan tycker jag också att det är viktigt med vänner. Jag vet inte om jag är en så bra vän men jag har några riktigt tajta vänner så det måste tyda på något. Man måste ha någon att hänga och snacka med.

Vad hoppas du på för framtiden?

Jag hoppas på att jag har ett hus i Ödenäs och att jag får fortsätta jobba som skogsmaskinist. Kanske träffar någon som jag nämnde förut.