Nu har utställningen om den nya stadsplanen invigts

Ett historiskt beslut. Så beskriver kommunalrådet Daniel Filipsson (M) den stadsplan som ska styra Alingsås utveckling under många år framöver. Nu finns en utställning om planen att ta del av i turistbyrån.

ANNONS
|

– Jag är väldigt nöjd att vi har kommit så här långt. Om man ska ta i lite så blir det ett historiskt beslut när vi klubbar igenom den nya stadsplanen. Det är det största greppet vi har tagit kring stadens utveckling på flera decennier, säger Daniel Filipsson.

Den nya stadsplanen ska förhoppningsvis vara klar före årsskiftet, men redan nu går det att ta del av de stora dragen i planen i en utställning i turistbyrån. Under måndagens invigning var både ledande politiker och tjänstemännen på kommunledningskontoret som håller på att jobba med planen på plats.

– Det ska bli roligt att visa upp planerna och ta emot alingsåsarnas synpunkter. Den här planen har vi ägnat mycket tjänstemannatid och även mycket politiskt intresse under det senaste året, säger oppositionsrådet Simon Waern (S).

ANNONS

Idén om att göra en stadsplan växte fram ur arbetet med den fördjupade översiktsplanen som gjordes i början av den förra mandatperioden.

Bakgrunden var att man såg att stadsplaneringen hade hanterats lite styvmoderligt, det var väldigt spretigt och fanns ingen helhetsbild av vart man var på väg.

– Jag tror vi är förhållandevis unika med att göra en stadsplan med ett tydligt fokus på att slå vakt om det befintliga. Bakgrunden var att man såg att stadsplaneringen hade hanterats lite styvmoderligt, det var väldigt spretigt och fanns ingen helhetsbild av vart man var på väg, säger Simon Waern.

Han beskriver att det fanns en rädsla inom politiken för att man skulle bygga sönder det som gör Alingsås unikt.

– Alingsås är ju en fantastisk stad som har det många andra småstäder drömmer om. Det måste vi slå vakt om, säger Simon Waern.

Lyfter fram trädgårdsstaden som ideal

På plats vid invigningen var också Rasmus Ljungqvist Persson, stadsplanerare på kommunledningskontoret, som leder arbetet med stadsplanen.

– Gestaltningsfrågor och arkitektur är bland de roligaste frågorna man kan hålla på med, det betyder så mycket för stadens invånare och besökare. Det är summan av alla små beståndsdelar som gör helheten, säger han.

I utställningen visas fem målbilder som knyter an till värden som finns i Alingsås i dag och som man vill bygga vidare på. Exempelvis lyfter man fram ”Kvartersstaden” och ”Trädgårdsstaden” som ideal att sträva efter vid framtida byggande.

– Det ska finnas en tydlig koppling till det historiska Alingsås, säger Rasmus Ljungqvist Persson.

Några alingsåsare som tittade in i turistbyrån under invigningsdagen var paret Börje Andersson och Carin Holmstrand.

– Vi hade ett annat ärende i stan och jag kom på att jag hade läst någonstans att det skulle vara en utställning om hur staden ska bli. Det är klart att man som alingsåsare är intresserad, säger Börje Andersson som också har ett starkt engagemang för utvecklingen av Alingsåsparken.

Hur tycker du att Alingsås ska utvecklas?

– Jag tycker att stan ska växa med försiktighet och att man ska vara noga med att bevara karaktären, säger Börje Andersson och passar på att bjuda på några egna tips.

– Jag hade ambitionen att delta i diskussionen om vad som ska hända med Stora torget. Jag tycker att man ska plantera några träd så att Jonas (Alströmer, vars byst står på Stora torget, reds. anm.) har något att titta på. Närmast ån tycker jag att man ska plantera en platan och sätta upp lite bänkar så som det brukar vara söderöver.

LÄS MER:Ny stadsplan – bibeln för Alingsås utveckling

LÄS MER:Berlin (L) kritisk mot dialogen om stadsplanen: "Medborgarna involveras för sent"

ANNONS