Nya bedrägerier i området – så skyddar du dig

Telefonbedrägerierna har tagit fart igen, senast under torsdagen fick polisen i Alingsås in en anmälan där målsägande blivit lurad på stora mängder pengar. För två veckor sedan var det ytterligare sex personer.
– Det är så bedrövligt sorgligt, säger kommunpolis Lotta Jofjord.

ANNONS
|

Telefonbedrägeri pågår hela tiden, men nu har det kommit igång ordentligt i AT:s område. Enligt kommunpolisen Lotta Jofjord fick de in sex anmälningar i slutet av juli, och ytterligare en i torsdags.

– Det är så bedrövligt sorgligt, säger Jofjord.

I den senaste anmälan fick en person född på 50-talet ett samtal från någon som utgav sig vara från Sparbanken Alingsås.

– Målsäganden blev av med många tusen kronor. De är väldigt skickliga på att övertala dig till att göra som de säger, säger Jofjord.

Är väldigt övertygande

Hon berättar att bedragarna oftast utger sig att komma från en organisation som ses som förtroendeingivande. Sedan använder de sig av olika sätt för att få dig att godkänna överföringar till dem.

ANNONS

– Ibland ringer de och utger sig för att vara polis. Nyligen sa de att du hade obetalda skulder. De är ofta väldigt trevliga och väldigt bra på att få dig att lita på dem, säger Jofjord.

Hon berättar att de ofta vänder sig mot äldre, som de hoppas inte har jättebra koll på hur den digitala biten fungerar.

– De ber dig logga in och trycka på olika knappar för att hjälpa dig fram, och vips så har du skickat över en massa pengar.

Så skyddar du dig

Jofjord tipsar om vad man kan göra för att undvika att bli bedragen.

– Det är väldigt sällan någon organisation kommer ringa upp dig för att lösa problem eller hjälpa dig. Det brukar snarare vara att du får ringa dem i sådana lägen. Om någon ringer dig och du blir orolig att något är fel på din bank eller liknande, lägg på och ta reda på ett nummer till banken. Sen kan du ringa dem själv. Om de var de som ringde dig kan de hjälpa dig, om det inte var det får de veta att det är bedrägerier på gång, säger hon.

Om du ger ut information eller loggar in tycker Jofjord att du borde spärra de konton som du gav tillgång till innan du polisanmäler.

– Se till att stänga av kranen, så att säga, säger hon.

Spara telefonnummer

Det är även värt att spara telefonnumret så att det kan ges till polisen, enligt Jofjord. Det gäller oavsett om de lyckades bedra dig eller om du kom på dem i tid.

– Ju fler anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri vi får in desto bättre. Får vi in de telefonnummer de använder kan det hjälpa till att nysta upp situationen, säger hon.

Alltså är det bra om man anmäler även försök till bedrägerier.

Som anhörig eller vän till äldre personer kan det även vara bra att påminna om situationen.

– Det gäller att prata, prata, prata. Sätt gärna upp lappar till exempel där man laddar telefonen som påminnelse och hämta ut dokument om bedrägerier från polishuset jag har lagt fram, säger Jofjord.

Företagen bör informera

Hon hoppas även att andra företag följer Sparbank Alingsås metod.

– Jag gick in på deras hemsida efter händelsen och såg att de lagt upp en notis om att det pågår bedrägerier. Det är väldigt bra om alla företag kan göra det för att informera och hålla kunderna så säkra som möjligt, säger hon.

För organisationer som har äldre medlemmar och som vill ha någon form av direkt information är det bara att kontakta Jofjord.

– Ringer man växeln och ber om att få prata med mig kan jag komma ut och prata med grupper för att hjälpa till att informera säger hon.

LÄS MER:Vattenläcka i Sollebrunn – kommunen uppmanar

LÄS MER:Flera fallna träd efter åskovädrets framfart

LÄS MER:Antalet ansökningar om provisoriskt pass minskar

ANNONS