Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Nya grundskolan blir störst i klassen – se bilderna inifrån

Om några månader kommer Noltorpsskolans elever att välkomnas till sin nya skola som varit under konstruktion sedan 2020. Skolan kommer ha plats för närmare 700 elever och blir därmed den största i kommunen. AT fick en rundtur bland de nya lokalerna.

LÄS MER: Alingsåsmatta hamnar i nyrenoverade Noltorpsskolan

LÄS MER: Spaden i marken för stort skolbygge

Det har snart gått två år sedan delar av Noltorpsskolan jämnades med marken och Alingsåshem och entreprenören Peab inledde arbetet av en ny grundskola och grundsärskola i Noltorp. Med dess 21 klassrum med tillhörande grupprum, nya idrottshall på 1700 kvadratmeter och renoverade matsal kommer det bli Alingsås största grundskola med plats för 640 elever. En stor skillnad mot dagens 480 grundskoleelever och 22 grundsärskoleelever.

– Gamla Noltorpsskolan byggdes 1973 och blev helt enkelt för liten med tiden. Det är egentligen bara att gratulera kommunen till en så fin skola, säger Kent Perciwall (KD), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Jag tycker det är helt fantastiskt! Detta har vi väntat på.

Projektet är uppdelat i tre etapper varav den första etappen, som påbörjades 2020, kommer avslutas till sommaren. Då kommer den nybyggda, 6000 kvadratmeter stora, skolbyggnaden att invigas.

– Eleverna kommer att få flytta in i de nya klassrummen innan de går på sommarlov, säger Lina Karlsson, projektledare hos Alingsåshem.

Men än återstår en del arbete. Tillsammans med ett gäng nyfikna personer från bland annat Barn- och ungdomsförvaltningen fick AT en rundtur i de nya lokalerna.

– Nu är det bara ”slutliret” kvar, konstaterar platschef för projektet Daniel Gyllsdorf från Peab.

Skofria lokaler

Med bygghjälm och varselväst på strosar besökarna runt på det prassliga skyddspapperet som ska skydda golvet från ovälkomna märken. Någon stryker sin hand på en nymonterad dörr och en annan kikar in i ett grupprum. I bakgrunden hör man lokalsamordnare Ingela Lindahl guida gruppen genom byggnaden.

– Nu befinner vi oss i träningssärskolans lokaler och här ser ni ett utrymme där vi kommer ha möjlighet att ställa rullstolar, säger hon.

Lina Karlsson, projektledare hos Alingsåshem. Bild: Matilda Falk
Lina Karlsson, projektledare hos Alingsåshem. Bild: Matilda Falk

Den nya Noltorpsskolan kommer vara en skola för elever i årskurserna F–6 där lokalerna är utformade för både grundskola och grundsärskola. I den nya byggnaden, som kommer vara helt skofri, finns även ett bibliotek och lokaler till fritids.

– Detta är ett exempel på hur vi har arbetat för att möta alla elevers behov. Både de som går i grundsärskola och de som kanske behöver mindre utrymmen och lugn och ro. Gemenskap och samverkan, tillgänglighet och en skola för alla är några av ledorden i arbetet med att utforma den nya skolan, säger Helena Balte, förvaltningschef för Barn- och Ungdomsförvaltningen.

De orangea varselvästarna rör sig mot ”navet” som projektledare Lina Karlsson kallar det. Här vid den stora trappan kommer elever kunna umgås med närhet till biblioteket och ”läsgrottan”, administrationen och elevhälsan.

– Fokus för oss på Alingsåshem har varit att bygga en modern, tillgänglig, hållbar och energieffektiv skola. Sen har vi beaktat Barn- och ungdomsförvaltningens önskemål och tagit fram layouten tillsammans med dem, säger Lina Karlsson.

Genom de stora fönstren på andra våningen syns skolans parkering, skolgården där det nu står byggbaracker och skogsdungen där barnen kan leka. Över byggstaketet skymtas de grå modulhusen där barnen sedan 2019 har haft sin undervisning. Men den utsikten kommer snart att vara ett minne blott när Peab inleder etapp två av projektet.

– En fullstor idrottshall med sex omklädningsrum ska byggas där modulhusen idag står. Hallen kommer vara delbar i två för att kunna ha flera lektioner samtidigt, skriver Alingsåshem i ett pressmeddelande.

När idrottshallen är klar väntar etapp tre som innebär en totalrenovering av Noltorpsskolans kvarvarande byggnad. Där kommer det anläggas en ny matsal, ett nytt skolkök och nya slöjd- och musiksalar. Först 2024 väntas projektet stå helt klart och nya kan Noltorpsskolan invigas.

– Jag tycker det är helt fantastiskt! Detta har vi väntat på, säger Kent Perciwall.