Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oves gatukök utsedda till Årets korvkiosk

Oves gatukök, med verksamhet i Sävedalen och i Alingsås, har utsetts till Årets korvkiosk 2021 av Korvakademin.
– Bra råvaror och inga halvfabrikat är nog en del av framgången, säger Oves Larry Wensund.

Korvakademin delar ut varje år ett antal priser till personer och företag som bidrar till att korvkulturen bibehålls och utvecklas. Ett av prisen är Årets korvkiosk, som ges för utvecklande och bevarande av den svenska korvkioskkulturen. I år är det alltså Oves gatukök som får utmärkelsen.

– Det visar att vi har varit på rätt linje från början med ett litet men naggande gott sortiment. Många andra gatukök kör lite för brett och blir mindre bra på allt, säger Larry Wensund, som jobbat i företaget i många år.

Oves har dock följt med i utvecklingen, vilket bland annat syns på det vegetariska utbudet.

– Vi har uppdaterat oss, det är viktigt, säger Nadia Nordin, restaurangchef på Oves gatukök Alingsås, som tillsammans med Larry även framhåller bra råvaror som viktiga beståndsdelar i framgången, liksom en engagerad personalstyrka.

Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan som Oves kom till Alingsås. Precis innan pandemin tog ett fast grepp om Sverige.

– Det har ändå gått bra, vi har ju haft fördelen att man inte behöver gå in någonstans utan får sin mat utomhus, säger Nadia, som tillsammans med sina kollegor blivit varmt mottagna i Alingsås.

– Det är i stort sett varje dag vi får kommentarer om att det är bra att vi finns i Alingsås, så man slipper åka så långt för att få gött mos. I Sävedalen har vi kö från öppning till stängning, och så strävar vi efter att det ska bli även här i Alingsås. Men vi är inte riktigt där än.

LÄS MER: Bygger kontor, restauranger och padelarena mitt i Alingsås

LÄS MER: Kerstin fick årets Vitsippspris för arbetet med ”Öppen kyrka”

Korvakademins motivering:

"Denna korvkiosk har hållit högsta klass ända sedan starten i början på 1950-talet. Nu liksom då ringlar sig köerna långa till detta populära gatukök. Dragningskraften står att finna i det som heter ”goa korvar” i kombination med ”gôtt mos”, hemmagjort på King Edvard-potatisen. Här äter du förstås de bästa lokala specialiteterna som halv eller hel special.

Korvglädjen har byggts ut till fler orter och når fler korvälskare också genom catering.

Ursprungskiosken ligger kvar på samma plats där allt startade även om det byggts om och byggts till. Idag är det barn och barnbarn till grundaren som driver verksamheten vidare. I denna hemort, Sävedalen utanför Göteborg, och i världen runtomkring talas det med all rätt om denna kiosk som den legendariska korvkiosken."