Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Flasklammen ska matas fem gånger om dagen. "Jag går mellan köket och fårhuset, det är livet som pågår här" säger Ulrika Tornare på Galtholmen Västergården. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

På Galtholmen pågår livet som vanligt

Ute i världen härjar coronaviruset, men det finns platser där livet pågår som vanligt. Hos Ulrika och Morgan Tornare på Galtholmen Västergården i Ljung finns inga synliga tecken på oron i omvärlden.

– Vi kör som vanligt, det är den tjänst vi kan göra samhället. Folk måste äta, och vi producerar mat. Och vi kan inte isolera oss mer än vanligt, vi både bor och jobbar här på gården, säger Ulrika.

Vi kan inte isolera oss mer än vanligt, vi både bor och jobbar här på gården.

En slingrande grusväg leder fram till gården, där traktorn står parkerad. Hundarna Boss och Nova vakar över omgivningen. Småfåglarna sjunger i snåren.

Här ska djuren ha mat varje dag, alla dagar i veckan, året runt. I fårhuset föds nya lamm dagligen, och flasklammen ska matas fem gånger om dagen just nu. Våren är på gång, det spirar i jorden, gräset växer och vårsådden ska förberedas.

Vi kör som vanligt, det är den tjänst vi kan göra samhället.

– Vi går till jobbet precis som vanligt, det är bara 20 meter bort..., säger Morgan och pekar mot ytterdörren när vi sitter inne i huset och pratar.

– Och det är sällan fler än 500 personer här, säger Ulrika och ler finurligt.

Ett enda grannhus har man inom synhåll, annars är det hagar och skog som omger gården.

Paret Tornare, som ursprungligen kommer från Göteborg och Hönö, har bott på gården sedan 1989.

– Vi är sociala men har inget ont av att vara själva. Vi trivs med det här livet och tycker om att vara hemma. Här finns allt vi behöver, säger Ulrika.

Morgan Tornare kollar till fåren. En an många dagliga rutiner på en bondgård. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

På gården finns ett gäng får, som bidrar med både kött och landskapsvård i och med att de betar och håller landskapet öppet. Det går köttdjur av rasen Black Angus i hagen nedanför huset, men själva stommen i verksamheten är ett gårdsslakteri med en anställd.

Här finns en gårdsbutik som är öppen två dagar i veckan där man säjer kött, sylt, saft, fröknäcke och andra egenproducerade livsmedel från gården.

– En den är ju rädda för smittan och vill undvika sociala kontakter, så folk som ringer får komma vilken dag som helst nu, och vi kan lämna över varorna ute på gården för den som vill ha det så, säger Ulrika.

Jag går mellan köket och fårhuset, och det är livet som pågår här

– Nu ser man väldigt mycket av dramatisk rapportering i media, men det finns också platser som den här där livet går sin gilla gång och mat produceras för en framtid bortom det akuta coronahotet, påpekar dom.

– Vi kommer in vid 10-tiden efter en dag ute, äter lite och går och lägger oss. Nästa morgon går vi upp, man funderar inte ens på om man vill eller känner sig sjuk, djuren måste ha sitt först, säger Morgan.

Fem gånger om dagen ska dom lamm ha mat, som tackan inte har tagit till sig. Då rycker Ulrika in och matar med nappflaska. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

– Arbetet på gården gör att man distanserar sig från alla andra problem, det är väldigt NU, och jordnära. Det är meditativt och skönt att vara ute med djuren. Jag går mellan köket och fårhuset, och det är livet som pågår här, säger Ulrika.

Men på något sätt har ni väl berörts?

– En av våra kunder ville avvakta och bromsa en lagd order på grund av corona. Men å andra sidan har vi fler kunder som passar på att köper mer än vanligt. Det verkar som om reko-ringarna har gynnats av läget. Där gör man ju upp affären utomhus och man swishar betalningen, så här verkar det ha blivit ett uppsving istället, säger Morgan.

– Själva är vi mest oroade för våra äldre nära och kära samt hur det ska gå med alla småföretagare nu när kunderna håller sig hemma. Så klart berörs man också av stämningen som råder i världen, men vi vill inte var drunkna i allt det negativa. Vi kan inte stänga ner, folk ska ha mat och om inte vi sår våra grönsaker och tar hand om våra djur nu, så blir det ingen mat i framtiden. Så hos oss är det "farming as usual", säger paret Tornare.