E20-bygget, här med projektchef Lars Bergström på Peab, är färdigt. Den nya vägsträckan mellan Alingsås och Vårgårda öppnar på torsdag.
E20-bygget, här med projektchef Lars Bergström på Peab, är färdigt. Den nya vägsträckan mellan Alingsås och Vårgårda öppnar på torsdag.

På torsdag öppnar nya E20

Torsdag nästa vecka öppnar nya E20-sträckan mellan Alingsås och Vårgårda. Det meddelade Trafikverket under fredagen. Vägbygget har flutit på så bra att öppningen blir ett halvår tidigare än vad som planerades då projektet startade.

ANNONS
|

LÄS MER:Då kan nya E20 öppnas

Juni 2021 var det mål som fanns med i den ursprungliga projektplanen för E20-bygget.

Det blir en väldigt fin sträcka. Det är unikt med 1,5 mil motorväg i ny terräng.

Trafikverket har varit försiktiga med att släppa datum, men i oktober sa projektledare Björn Elfström till AT att målbilden var kunna öppna vägen redan den 15 december.

Bygget har flutit på så bra att nya E20 kan öppna ett halvår tidigare än vad som var tänkt från början.
Bygget har flutit på så bra att nya E20 kan öppna ett halvår tidigare än vad som var tänkt från början. Bild: Philip Mauritzson

Öppningen blir alltså några dagar tidigare ändå; torsdagen den 10 december.

– Det har fungerat bra, och vi har även haft tur med vintrarna. Det blir en väldigt fin sträcka. Det är unikt med 1,5 mil motorväg i ny terräng, sa Björn Elfström, Trafikverkets projektledare, i en AT-intervju under hösten.

Det blir ett vanligt påsläpp bara som ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

På grund av pandemin blir det ingen större, publik invigning. Trafikverket nöjer sig med en medieträff dagen före, den 9 december, då bland annat AT:s reportrar kommer att få se vägsträckan och ställa frågor till Björn Elfström. Myndigheten hänvisar också till sin hemsida där det kommer att finnas drönarbilder och filmklipp från nya E20.

ANNONS

Trafiken släpps sedan på någon gång under torsdagen. Något klockslag vill Trafikverket inte gå ut med.

– Det blir ett vanligt påsläpp bara som ska gå så snabbt och smidigt som möjligt, säger Jennifer Lindgren, kommunikatör på Trafikverket.

LÄS MER:Här tar nya E20 form

ANNONS