Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
För en vecka sedan öppnades en epidemiavdelning med 14 platser. Skulle den bli fullbelagd planerar man för utökning på andra ställen på Alingsås lasarett. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Patient med covid-19 upptäckt i Alingsås

– Vi har upptäckt minst en patient med covid-19 i Alingsås. Det säger chefsläkare Jacob Wulfsberg till AT vid lunchtid på torsdagen.

LÄS MER: Så kan du undvika smittspridning

Det finns ännu lediga vårdplatser på infektionsklinik, så patienter med covid-19 i Alingsås har hittills kunnat skickas till Borås lasarett för vård.

– Läget ändrar sig ju hela tiden, men i dagsläget har vi gott om vårdplatser på Alingsås lasarett, säger Jacob Wulfsberg.

Allt akutsjukvård och cancervård i Alingsås sker som vanligt, förändringen är att viss planerad vård har skjutits på framtiden. Det innebär att man nu har lediga vårdplatser i Alingsås att tillgå om coronaläget skulle förvärras.

För en vecka sedan öppnades en epidemiavdelning med 14 platser på lasarettet, där patienter med luftvägssymptom hamnar. Skulle det blir fullbelagt här är planen att utöka antalet vårdplatser för covid-19-patienter på andra ställen på Alingsås lasarett.

– Vi har ju en spridning i samhället nu, och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur situationen ska hanteras, säger Jacob Wulfsman.

Alingsås har än så länge klarat sig bra och det är stabilt med bemanningen här. Vi har dagliga bemanningsmöten och jobbar förebyggande.

När det gäller den aktuella personalsituationen på Alingsås lasarett säger Malin Johansson, HR-chef för sjukhusen i väster, där Alingsås ingår:

– Alingsås har än så länge klarat sig bra och det är stabilt med bemanningen här. Vi har dagliga bemanningsmöten och jobbar förebyggande.

Sjukhusen i väster är en enhet med fyra sjukhus. Det finns möjlighet till intern rörlighet mellan sjukhusen här. Det har man utnyttjat så att personal från Angered ryckt in och jobbat i Kungälv. Alingsås har hittills klarat sig utan denna hjälp.

– Just nu jobbar vi jättefebrilt och fokuserat för att förbereda oss på det som kan vänta. Vi ser ju vad som händer i till exempel Stockholm och övriga världen, säger Malin Johansson.

Ni har nyligen gått ut och sökt extrapersonal till Alingsås lasarett. Har ni fått några svar?

– Ja, vi har fått ett helt otroligt gensvar. Vi är så tacksamma och glada för det. Det är människor både med utbildning och vårderfarenhet som har svarat. Staben här jobbar med att kontakta alla, en del kallas till intervju en del får beskedet att det inte är aktuellt i just det läge vi befinner oss i nu, säger Malin Johansson.

Även på andra sätt märker man hur samhället nu sluter upp bakom sjukvården.

– Många företag och privatpersoner kontaktar oss och erbjuder stöd. Det är helt fantastiskt. Väldigt uppskattat! Det kan vara med allt från plasthandskar till luncher åt personalen. Detta samordnas på regionens hemsida. Vi befinner oss i ett nytt läge i samhället och nu ser vi ett samarbete som vi aldrig tidigare sett. Det är otroligt positivt, säger Malin Johansson.

LÄS MER: I spåren av coronaviruset: lasarettet söker personal

LÄS MER: Inget aprilmöte med regionfullmäktige