Sverigedemokraten Zandra Pettersson, från Alingsås, tar plats i styrelsen för förvaltningsstiftelsen för public service-bolagen Sveriges radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.
Sverigedemokraten Zandra Pettersson, från Alingsås, tar plats i styrelsen för förvaltningsstiftelsen för public service-bolagen Sveriges radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Bild: Totte Vesterlund

Pettersson (SD): "Hoppas kunna påverka"

Zandra Pettersson tar plats i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen för Sveriges radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.
– Vi tycker att public service är för vänstervridet och för dyrt, säger Sverigedemokraten från Alingsås.

ANNONS

Förvaltningsstiftelsens uppgift är att vara en buffert mellan statsmakten och programföretagen SR, SVT och UR. Stiftelsen har en styrelse på 13 ledamöter som, efter förslag från de politiska partierna, utses av regeringen.

Året efter ett riksdagsval utses ordföranden och sex ledamöter. Ordföranden sitter i fyra år och ledamöterna i åtta år. Från och med årsskiftet får inga aktiva riksdagsledamöter sitta med i styrelsen.

Förvaltningsstiftelsens styrelse utser i sin tur ledamöter till styrelserna för de tre public service-bolagen. Men det är enbart respektive bolags företagsledning som har inflytande över programinnehållet.

Nyligen presenterades ledamöter från och med årsskiftet till och med den 31 december 2027. En av dem: Zandra Pettersson (SD), från Alingsås.

ANNONS

– Det är självklart en stor ära.

I riktlinjerna för hur partierna ska tänka när de föreslår ledamöter till styrelsen så står det att personerna gärna får ha erfarenhet och kunskap från kulturområdet, vara företagare eller ha erfarenhet från valberedning. Zandra Pettersson har samtliga kvalifikationer.

– Jag log nästan när jag läste det.

Avståndstagandet "skadligt"

Sverigedemokraterna har, jämfört med tidigare, utökat sitt inflytande i förvaltningsstiftelsen styrelse och kommer nu att representeras av två ledamöter, lika många som Socialdemokraterna och Moderaterna, Linus Bylund och Zandra Pettersson.

– Vi hoppas kunna påverka. Vi tycker att public service är för vänstervridet och för dyrt. Vi har riksdagsledamöter som arbetar med de frågorna. Det kommer inte bli min uppgift. Riksdagsledamöterna driver politiken framåt och jag ska förvalta min socialkonservativa syn i den här styrelsen, säger hon.

Vad tänker du på när du säger att public service är för vänstervridet?

– Det senaste som jag kommer ihåg var när SVT, några dagar innan valet, tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande. Det var väldigt skadligt för oss.

Granskningsnämnden fällde SVT för avståndstagandet under slutdebatten inför valet 2018, då det kunde tolkas som ett politiskt ställningstagande. Programmet fälldes därför för att strida mot kravet på opartiskhet.

"Förändringar försiktigt"

Public service vållade het debatt på Sverigedemokraternas landsdagar i slutet av november. Ett ombud ville se ett "lämmeltåg" från Oxenstiernsgatan, där public service-bolagen huserar, till Arbetsförmedlingen. En person från ungdomsförbundet Ungsvenskarna pratade om att "riva byggnaden och salta jorden", rapporterade Expressen.

– Ungdomsförbund är alltid lite radikalare. Vi är konservativa och då gör man förändringar försiktigt. Jag tycker att public service har ett syfte. När det gäller Svenska kyrkan och Europaparlamentet så vill vi förändra inifrån, och det vill vi även här, säger Zandra Pettersson, och lyfter fram SVT:s Aktuellt som ett bra program:

– Jag tittar nästan alltid på Aktuellt klockan nio varje kväll. Jag tycker att det är det bästa nyhetsprogrammet. Sedan tycker jag inte att det är exemplariskt, bevakningen av Brexit och det amerikanska valet har inte alltid varit opartiskt. Men det är Aktuellt som jag föredrar om jag ser på nyheterna.

Zandra Pettersson, som representerar partiet i kommunen och regionen, kommer fortsatt att bo kvar i Alingsås.

– Det är bra att jag har nära till tågstationen.

ANNONS