Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En av de misstänkta rånarna fångades på bild av en övervakningskamera. Bild: Polisen

Rånades i sin bostad - misstänkta nekar till brott

Under hot rånades en man i sin egen bostad utanför Alingsås. Gärningsmännen tvingade honom också att ta banklån innan de lämnad platsen. Nu åtalas två män för grovt rån.

LÄS MER: Rånades i sin bostad av två gärningsmän

I början av februari trängde två personer sig in hemma hos en man boende norr om Alingsås. Under hot om våld ska de ha länsat bostaden på bland annat datorer, kameror och annan hemelektronik. Gärningsmännen fick med sig gods till ett värde av närmare 140 000 kronor. De tvingade även offret att med hjälp av sitt bank-id ta ett lån på 20 000 kronor, och att beställa varor för 90 000 kronor. Allt skedde under hot om att mannen skulle misshandlas och dödas om han inte lydde order.

Någon dag efter händelsen greps två män, 24 och 29 år, i Herrljungatrakten. Misstankarna resulterade i att de häktades och nu åtalas de för grovt rån.

– Förutom det som framgår av hur de har agerat så är det omständigheten att det sker i målsägarens eget hem, och ett moment av frihetsberövande, som gör att jag åtalar för grovt rån, säger Johan Fröjelin, åklagare.

Under rånet ska gärningsmännen ha tagit fram en yxa, en av dem ska även ha hotat offret med en kofot. Mannen ska även ha fått ta emot slag i ansiktet, men några allvarligare fysiska skador fick han inte. I omkring tre timmar uppehöll sig rånarna inne i bostaden, och de uppgav då att det fanns ytterligare en gärningsman som bevakade huset utifrån.

– Huruvida det står en tredje person utanför huset är inte klarlagt, men det uttalas att det står en person där med en kalasjnikov, säger Johan Fröjelin, som menar att målsägaren uppfattade det som att han skulle bli skjuten om han försökte fly.

Efter att de båda misstänkta gärningsmännen gripits genomförde polisen husrannsakan i deras bostäder. Då påträffades stora delar av det gods som stulits i samband med rånet. Bland den bevisning som åklagaren nu hänvisar till finns också mobiltelefontrafik som visar att männen varit i området kring brottsplatsen när gärningen begicks.

På sitt hus hade målsägaren övervakningskameror monterade och på bilder därifrån ska 29-åringen kunna identifieras.

– Jaså, håll dig till din film då, svarar 29-åringen i förhör när han får uppgiften presenterad för sig av polis.

De båda misstänkta männen nekar till brott och uppger sig inte ha något med rånet att göra. Hur stöldgodset har hamnat i deras bostäder har de inte kunnat förklara.

– Bevisläget är väldigt bra skulle jag vilja säga. Det är inga problem att knyta dem till gärningen, utan det handlar mer om en rubriceringsfråga, säger Johan Fröjelin.

Någon dag efter rånet ska de båda tilltalade ha återvänt till bostad utanför Alingsås. Målsägaren var inte hemma vid tillfället. Gärningsmännen ska då ha brutit upp ytterdörren och gått in i huset och stulit en köksfläkt. I den delen åtalas 24- och 29-åringen för grov stöld.

Klart att de båda misstänkta och målsägaren inte är okända för varandra sedan tidigare. Men under polisutredningens gång har inte något tydligt motiv bakom gärningen framkommit.

– Nej, det är fortfarande oklart. Vi får se om det kan redas ut under huvudförhandlingen, säger Johan Fröjelin.