Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har Alingsås kommun högst smittspridning i hela landet. Genrebild. Bild: Stefan Berg
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har Alingsås kommun högst smittspridning i hela landet. Genrebild. Bild: Stefan Berg

Rekordnivå – Alingsås har högst smittspridning i Sverige

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka och det snabbt i Alingsås. Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att kommunen nu har högst smittspridning i hela landet.

LÄS MER: Högsta antalet fall på en vecka i VGR under pandemin

LÄS MER: Ansträngt läge på flera skolor – många lärare hemma sjuka

Efter julhelgen kunde AT rapportera om att Alingsås kommun hade näst högst smittspridning i Västra Götalandsregionen med 305 fall och en incidens på 73 (fall per 10 000 invånare). Efter förra veckan toppar istället kommunen statistiken för hela landet.

– Det har skett en snabb, omfattande och mycket stor ökning i antalet fall den senaste tiden. Ökningen ses i hela regionen, i alla åldersgrupper och även på särskilda boenden för äldre, skriver Västra Götalandsregionen i sin senaste veckorapport.

De nya siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar 1131 bekräftade fall i Alingsås under förra veckan. Med en incidens på 272 betyder det att kommunen inte bara har högst smittspridning i regionen utan även jämfört med landets resterande kommuner.

Och antalet sjukdomsfall har satt tydliga spår i kommunen. Tidigare i veckan gick Alingsås kommun ut och flaggade för stort personalbortfall i deras verksamheter. De har även informerat om att insamlingsenheten har haft problem att fullfölja soptömningen på grund av att många i personalen är sjuka eller sitter i karantän.

Även Vårgårda kommun hade höga sjukdomsfall förra veckan. Med 242 fall per 10 000 invånare är Vårgårda på femte plats i listan över smittspridning på kommunnivå. Herrljunga hade i sin tur 182 bekräftade fall per 10 000 invånare.

Antal bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare
Kommun: Antal bekräftade fall: Antal fall veckan innan:
Alingsås 272 (75)
Vårgårda 242 (62)
Herrljunga 182 (34)
Lerum 160 (56)
Ale 149 (50)
Essunga 148 (33)
Trollhättan 146 (41)
Bollebygd 80 (60)
Borås 53 (42)

Källa: Folkhälsomyndigheten. Tabellen visar antal bekräftade fall per 10 000 invånare och kommun under vecka 1 under 2022, jämfört med veckan dessförinnan, alltså vecka 52 under 2021.

LÄS MER: Personalbrist i kommunen: ”Ansträngt i alla förvaltningar”

LÄS MER: Alingsås har näst högst smittspridning i regionen