Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har Alingsås kommun högst smittspridning i hela landet. Genrebild. Bild: Stefan Berg
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har Alingsås kommun högst smittspridning i hela landet. Genrebild. Bild: Stefan Berg

Rekordnivå – Alingsås har högst smittspridning i Sverige

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka och det snabbt i Alingsås. Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att kommunen nu har högst smittspridning i hela landet.

LÄS MER: Högsta antalet fall på en vecka i VGR under pandemin

LÄS MER: Ansträngt läge på flera skolor – många lärare hemma sjuka

Efter julhelgen kunde AT rapportera om att Alingsås kommun hade näst högst smittspridning i Västra Götalandsregionen med 305 fall och en incidens på 73 (fall per 10 000 invånare). Efter förra veckan toppar istället kommunen statistiken för hela landet.

– Det har skett en snabb, omfattande och mycket stor ökning i antalet fall den senaste tiden. Ökningen ses i hela regionen, i alla åldersgrupper och även på särskilda boenden för äldre, skriver Västra Götalandsregionen i sin senaste veckorapport.

De nya siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar 1131 bekräftade fall i Alingsås under förra veckan. Med en incidens på 272 betyder det att kommunen inte bara har högst smittspridning i regionen utan även jämfört med landets resterande kommuner.

Och antalet sjukdomsfall har satt tydliga spår i kommunen. Tidigare i veckan gick Alingsås kommun ut och flaggade för stort personalbortfall i deras verksamheter. De har även informerat om att insamlingsenheten har haft problem att fullfölja soptömningen på grund av att många i personalen är sjuka eller sitter i karantän.

Även Vårgårda kommun hade höga sjukdomsfall förra veckan. Med 242 fall per 10 000 invånare är Vårgårda på femte plats i listan över smittspridning på kommunnivå. Herrljunga hade i sin tur 182 bekräftade fall per 10 000 invånare.

Antal bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare
Kommun: Antal bekräftade fall: Antal fall veckan innan:
Alingsås 272 (75)
Vårgårda 242 (62)
Herrljunga 182 (34)
Lerum 160 (56)
Ale 149 (50)
Essunga 148 (33)
Trollhättan 146 (41)
Bollebygd 80 (60)
Borås 53 (42)

Källa: Folkhälsomyndigheten. Tabellen visar antal bekräftade fall per 10 000 invånare och kommun under vecka 1 under 2022, jämfört med veckan dessförinnan, alltså vecka 52 under 2021.

LÄS MER: Personalbrist i kommunen: ”Ansträngt i alla förvaltningar”

LÄS MER: Alingsås har näst högst smittspridning i regionen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.