Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Riccardo ställde till med pizzafest på äldreboendet

På Tuvegården råder det just nu besöksförbud, precis som på alla andra äldreboenden i landet. För att ljusa upp tillvaron i den sociala isoleringen bjöd pizzabagaren Riccardo Birghillotti på gratis pizza under påskdagen.
- Man blir inte rik på det här jobbet, men man blir rik här, säger han och lägger handen över hjärtat.

Det är söndag eftermiddag och full aktivitet inne på pizzerian Da Riccardo.

Riccardo Birghillotti rabblar vad jag uppfattar som vanliga pizzaingredienser på italienska till sin kollega Francesco Sabatino, som svarar "si, si!" på det mesta. Degen knådas snabbt med vana händer. Ugnsluckan öppnas och stängs och traven med pizzakartonger ovanpå ugnen växer.

Högt tempo

40 pizzor har Tuvegården beställt och de bakas i en väldig fart. Ganska precis 40 minuter efter att Riccardo satte igång slår han sig ner mittemot mig vid ett av borden i restaurangen.

- Sådär, nu är jag klar!

En pizza i minuten alltså. Snabbt jobbat!

- Jag har en bra ugn.

Jamen även av er!

- Ja, ja, ler Riccardo.

Hur ofta håller du det här tempot?

- När det är mycket att göra. Och det händer - ofta.

"Ville ge något tillbaka"

Riccardo säger att han har blivit inspirerad av hur civilsamhället ställer upp på olika sätt för vården och riskgrupper. Att det var så han fick idén att skänka pizzor till de äldre på Tuvegården, som ju ligger granne med pizzerian.

Du ville dra ditt strå till coronastacken?

- Ja, typ. Efter branden i restaurangen var det många av de äldre på boendet som stod här utanför med sina rullatorer och rullstolar och frågade hur jag mådde. Jag fick väldigt mycket stöd och ville ge något tillbaka.

"Vi blev jätteglada"

Efter kontakt med Tuvegårdens enhetschef blev det bestämt att pizzorna skulle levereras på påskdagen. De äldre fick välja helt fritt från menyn. Ändå landade det i tre olika varianter - hawaii, capricciosa och en vegetarisk. Tydligen favoriterna på Tuvegården, där man faktiskt har pizzafest flera gånger om året.

- Ibland bakar vi själva och ibland beställer vi, berättar undersköterskan Pernilla Jäwert som kommit för att hämta pizzorna tillsammans med sina kollegor Jenny och Nina.

Vad tycker ni om det här initiativet av Riccardo?

- Vi blev jätteglada och tycker att det är jättefint av honom, säger Pernilla. Det är väldigt uppskattat av våra boende, speciellt nu när de är socialt begränsade.