Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Risk för vattenbrist – så är läget i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga

Det är risk för vattenbrist i Västra Götaland – nu uppmanar länsstyrelsen till sparsamhet med vattnet.
– Man måste börja hushålla med vattnet, naturen kan ta stor skada annars, säger Tor Segerbo, chef för vattenärenden på länsstyrelsen.

Det är risk för vattenbrist i Västra Götaland. Nu uppmanar länsstyrelsen till sparsamhet med vattnet, men ingen kommun i AT:s område är nära att införa något bevattningsförbud.
Det är risk för vattenbrist i Västra Götaland. Nu uppmanar länsstyrelsen till sparsamhet med vattnet, men ingen kommun i AT:s område är nära att införa något bevattningsförbud. Bild: Fredrik Magnusson

Den torra våren har lett till att grundvattennivåerna och flödena i vattendragen i länet är lägre än normalt. SMHI har utfärdat en varning för risk för vattenbrist i Västra Götaland, då det är låga nivåer i de små grundvattenmagasinen.

– De verksamheter som tar ut vatten ur vattendrag måste nu vara uppmärksamma på vilka effekter det får på omgivningen och bedöma om det är lämpligt, säger Tor Segerbo, chef på enheten för vattenärenden på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Vilka verksamheter är det?

– Det vi pratar om nu är alla de som har egen brunn, och jordbruk som kan ha egna brunnar eller dammar, eller en slang ned i ett vattendrag, som man använder för bevattning. Man får ta vatten från allmänna vatten så länge som det inte orsakar någon skada. Nu, med anledning av torkan, så finns det risk för skada, säger Tor Segerbo och fortsätter:

– Om man ser att det är lite vatten i en bäck som man leder bort vatten ifrån bör man vara extra försiktig och helst sluta med det. Man måste börja hushålla med vattnet för att naturen kan ta stor skada annars. När det är torka blir växter och djur stressade och då mer mottagliga för sjukdomar och angrepp.

Varningen handlar alltså inte om det kommunala dricksvattnet.

– Kommunerna ansvar för dricksvattenförsörjningen och de har givetvis ett ansvar att ha koll på situationerna i vattentäkterna. Det är, vad jag vet, inga kommuner i vårt län som har infört begränsningar för hur man får använda vattnet. Däremot ska man givetvis inte slösa med våra resurser, oavsett om det är vatten i en kran eller från en bäck, säger Tor Segerbo.

Mest sårbart är läget, enligt länsstyrelsen, i de små vattendragen och även om det kommer regn nu så tas det mesta av vattnet upp direkt av växter innan det når sjöar och vattendrag. Grundvatten bildas genom att regnet sipprar ned genom marken och det tar lång tid, skriver länsstyrelsen.

Om läget försämras ytterligare kan länsstyrelsen utfärda förbud mot att ta ut vatten från vattendrag. Uttag av vatten från det kommunala ledningsnätet styrs av respektive kommun.

Kommunerna i AT:s område har ännu inte märkt av någon vattenbrist.

Alingsås va-chef: ”Planerar inte något bevattningsförbud”

Alingsås kommuns vattentäkt är Färgen.

– Vi planerar inte för något bevattningsförbud, där är vi inte just nu, och vi är inte oroade för det, säger Lovisa Björnsdotter, tillförordnad va-chef på Alingsås kommun.

Vårgårdas samhällsbyggnadschef: ”I nuläget ser det helt okej ut”

Vårgårda kommun baserar sin vattenförsörjning på grundvatten. Omkring hälften av kommunens cirka 11 000 invånare har egen brunn.

– I nuläget ser det helt okej ut, än så länge är det ingen fara. Men om det blir aktuellt så kan vi kan gå ut med rekommendationer om att spara vatten och ett så kallat bevattningsförbud, som innebär att man inte får fylla pooler eller vattna sin trädgård utan bara använda vatten till det mest livsnödvändiga, säger Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef på Vårgårda kommun.

Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef i Vårgårda kommun, beskriver nuläget som okej, men påpekar att kommunen kan gå ut med rekommendationer om att spara vatten ifall det blir aktuellt.
Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef i Vårgårda kommun, beskriver nuläget som okej, men påpekar att kommunen kan gå ut med rekommendationer om att spara vatten ifall det blir aktuellt. Bild: Emilia Dahlén

Det senast riktigt torra året i Vårgårda var 2018.

– 2018 var det riktigt illa, men vi hade lite ont om vatten även förra året. Det handlar mycket om hur det har snöat och regnat under vintern och våren. Smältvatten är viktigt för grundvattnet, säger Alfred Dubow.

Herrljunga vattens vd: ”Lugnt än så länge”

Anders Mannikoff, vd på Herrljunga vatten AB, lutar sig mot kartor från Sveriges geologiska undersökning, SGU, när han konstaterar:

– Det är nog lugnt än så länge. Fyllnadsgraden i vattenmagasinen, generellt i vårt område, är normal till hög och tittar man specifikt på mätstationen i Herrljunga så ligger det över det som är normalt för årstiden.

LÄS OCKSÅ: Bevattningsförbud hävs

LÄS OCKSÅ: Bevattningsförbud även i Herrljunga

LÄS OCKSÅ: Kommunen förlänger bevattningsförbud

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.