Förberedda vaccinsprutor med Modernas vaccin. Genrebild.
Förberedda vaccinsprutor med Modernas vaccin. Genrebild. Bild: Jonas Lindstedt

Så fördelas vaccinet i Västra Götaland

Att fördela vaccin till flera hundra vaccinatörer är ”en avancerad logistisk operation” skriver Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal, VGRfokus, på sin hemsida. Med hjälp av Vaccinationskansliet har de besvarat några frågor som Västra Götalands invånare ställer sig.

ANNONS
|

LÄS MER:Lerum har vaccinerat lägst andel i hela Sverige

Flera av frågorna som VGRfokus svarar på rör fördelningen av vaccinet. Bara i Västra Götalandsregionen finns det cirka 200 vårdcentraler, fem sjukhus och ett tiotal avtalade vaccinatörer. I en del fall har även vårdcentraler gått samman för att effektivisera och underlätta logistik.

Den nuvarande fördelningen grundar sig i uppgifter från läkemedelsföretagen och deras produktion och leverans men också hur många av regionens invånare som är 65 år eller äldre. Utifrån den informationen gör Västra Götalandsregionen en planering över vaccinet och hur många doser som ska levereras till varje vaccinatör. I dagsläget prioriteras de vårdcentraler och vaccinatörer som fortfarande har flera äldre kvar att vaccinera.

ANNONS

LÄS MER:Nu inleds vaccineringen av personer under 75

Ytterligare en fråga som besvaras rör den ojämna takten hos de olika vaccinatörerna. Varför vaccineras det 80-plussare på en vårdcentral samtidigt som 70-plussare vaccineras på en annan? Svaret på frågan är dels hur många äldre som är listade på vårdcentralerna men även att de vaccinet som inte användes i fas 1 kan vaccinera andra åldersgrupper.

Hur kommer vaccinet fördelas i kommande faser?

På frågan svarar VGRfokus att så länge leveranserna med vaccin är begränsade kommer regionen fortsätta fördela vaccinet mellan vaccinatörerna och Folkhälsomyndigheten mellan regionerna. Fördelningen kommer fortsätta följa Folkhälsomyndighetens prioritering.

Vilka utmaningar finns när vaccin ska fördelas?

Enligt regionen finns det flera utmaningar med vaccinationsprocessen. Bland annat att det är flera vaccin som inte hanteras likadant och att olika doser ska ges med samma vaccin. Samtidigt har alla vaccin olika dosintervall.

Det är flera faktorer som spelar in när det gäller vaccinets fördelning och den statistik som finns att tillgå. VGRfokus skriver att det är viktigt att känna till att statistiken delvis släpar efter och att det har hittats fel i inrapporteringssystemet. Trots alla utmaningar understryker VGRfokus att de tre storstadsregionerna ligger på ungefär samma nivå när det gäller andel vaccinerade. De har också stora sjukhusverksamheter med många vårdanställda och har vaccinerat vårdpersonal i högre utsträckning än andra regioner.

LÄS MER:Josef Weiss, 77, väljer bort Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:Lokala restriktioner förlängs i Västra Götaland

LÄS MER:Oroväckande teorin – så förs virusmutationerna vidare

ANNONS