Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hyllar de egna. ”Vår sjuksköterskeorganisation har varit helt fantastiska i planeringen och utförandet av det här uppdraget”, säger Anita Hedström, förvaltningschef. Bild: Stefan Bennhage/Pressbild
Hyllar de egna. ”Vår sjuksköterskeorganisation har varit helt fantastiska i planeringen och utförandet av det här uppdraget”, säger Anita Hedström, förvaltningschef. Bild: Stefan Bennhage/Pressbild

Så går vaccineringen i Alingsås kommun

450 vaccindoser. Så många ska delas ut den här veckan. Och nästa vecka kommer ytterligare 300. Redan denna vecka planerar vård- och omsorgsförvaltningen att påbörja vaccinationen av personer inom hemsjukvården.

LÄS MER: Planen: Alla vaccinerade på särskilt boende nästa vecka

I måndags eftermiddag fick Alingsås kommun sin andra leverans av coronavaccin. Från 135 doser första veckan till 450 nu, den här veckan. Och enligt vård- och omsorgsförvaltningens chef Anita Hedström säger de allra flesta på särskilt boende ja till att ta sprutan.

– Vi hoppas att personalen också väljer att vaccinera sig när det blir aktuellt, säger Hedström.

Under tisdagen vaccinerades 95 personer i Bjärke och alla, som inte har en pågående infektion, har också vaccinerats på Brunnen, Brunnsgården, Kaptenen och Ängabogården under veckan. Nu på fredag ska samtliga personer på särskilt boende i kommunen, som vill, ska ha fått sin första dos (på andra särskilda boenden i kommunen påbörjades vaccineringen förra veckan).

– Tanken är också att alla inom hemtjänsten, som har hemsjukvård, kommer att börja vaccineras under den här veckan. Sedan fortsätter vi med övriga inom hemtjänsten nästa vecka, säger Hedström, och tillägger:

– Vi får hjälp från skolsköterskorna med vaccinationen. Det tycker vi är väldigt positivt.

Vidare berättar Hedström att antalet doser inte är det samma som antalet personer som kan vaccineras.

– Den första veckan fick vi 135 doser och vi kunder vaccinera 147 personer. För det finns mer i behållaren än vad som behövs per person.

Det har rapporterats om att det på flera håll sparats hälften av doserna för att man ska kunna säkerställa tillgången inför den andra vaccinationsomgången. Det gör inte ni?

– Nej, det är ingen idé för vaccinet har en begränsad hållbarhetstid, säger Hedström, som hoppas att tillgången på vaccin framgent kommer vara god.

Nästa vecka ska Alingsås kommun få 300 doser för att fortsätta vaccinera brukarna i verksamheten. Men Hedström tror inte att man kommer kunna påbörja vaccinationen av vård- och omsorgspersonalen redan nästa vecka.

– I så fall blir det en positiv överraskning. Men när det väl kommer igång så kommer det vara ett högt tempo.

Hedström vill inte spekulera i när det kan tänkas bli.

– Jag har fått många frågor om det. Men jag vet inte ännu. Vi får ny information varje dag från Västra Götalandsregionen.

– Göteborg kommer att börja vaccinera personalen inom äldreomsorgen och IVA idag (onsdag reds anm). Sedan kommer de skapa mobila team, som kommer åka ut till kranskommunerna, alltså till oss.

Personal kommer dock vaccineras av externa aktörer. Enligt Hedström är det sju stycken sådana som är upphandlade i Västra Götaland och det är VaccinDirekt som kommer att vaccinera vårdpersonalen i Alingsås.

– När vi ska börja vaccinera personal är det tänkt att vi ska börja med våra sjuksköterskor och personalen på våra korttidsboenden, samt nattpersonal. Därefter får vi göra en större plan för resten av personalen.

LÄS MER: Maj, 98, på Tuvegården fick första dosen coronavaccin i Alingsås

LÄS MER: Hemtjänstpersonal orolig för att föra smittan vidare

LÄS MER: Förvaltningschefen svarar: Alingsås följer VGR:s riktlinjer

LÄS MER: Tufft läge inom äldreomsorgen – lånar in personal från annan förvaltning