Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Helené Furness/Göteborgs-Posten

Så kan du undvika smittspridning

Från Folkhälsomyndigheten kommer följande rekommendationer för att skydda sig mot smitta.

LÄS MER: Insjuknade efter jobbresa i Österrike

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.

Tvätta händerna ofta

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Du som är 70 år och äldre bör stanna hemma

Personer 70 år och äldre uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt. Låt bli att åka buss, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att t. ex. handla mat. Men gå gärna ut och promenera.

Genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Under en begränsad tid kommer det vara en omfattande belastning på sjukvården.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

LÄS MER: Lasarettet har öppnat särskild avdelning