Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så kan Mjörnstranden se ut om fem år – nytt förslag på bordet

Nu presenteras ett första förslag till nytt planprogram för Mjörnstranden. Om arbetet löper enligt plan kommer ett första spadtag tas redan under nästa mandatperiod.
– Det är vårt mål, säger kommunalråd Simon Waern (S).

Planerna på att bebygga Mjörnstranden har pågått under lång tid. Sedan 2019 har kommunen arbetat med att ta fram ett nytt planprogram. Under måndagen antogs förslaget och ska nu ut på samråd, där alingsåsarna får möjlighet att komma med sina synpunkter.

Men synpunkter från alingsåsarna har redan inkommit, något man också tagit hänsyn till i det förslag som nu läggs på bordet.

– Det här är en process som präglats av dialog, något som också reflekteras i det här förslaget. Våra ledord i det här arbetet har varit en varsam och ambitiös utveckling av området, säger kommunalråd Simon Waern (S).

Något som tidigt väckte reaktioner var planerna på bostadsbygge och en eventuell exploatering av områden med höga naturvärden, som Lövekulle ängar.

LÄS MER: Förslag om nya bostäder i Lövekulle skrotas

Men det är inte aktuellt längre, försäkrar samhällsplanerare Axel Peterson.

– Vi tittade brett i början och ville inte utesluta någonting för tidigt. Under resans gång har saker fallit på plats och vi har landat i ett väl avvägt förslag. De delar med riktigt höga naturvärden ska bevaras, säger han.

– Det är en ekvation av friluftsliv, rekreation och attraktivitet. Exploatering har inte varit på bordet, utan vårt mål har snarare varit att tillgängliggöra området för fler, säger översiktsplanerare Arben Vojvoda.

– Alla alingsåsare har en koppling till den här platsen och den ligger många varmt om hjärtat. Det förslaget som nu läggs fram är ett välbalanserat förslag, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M).

Istället fokuseras bostadsbyggandet till områdets ytterkanter kring Sörhaga och Skaveryd, förklarar Axel Peterson.

Förutom fler bostäder och en generell upprustning av området finns planer på både kallbadhus och café- och restaurangverksamhet längs med vattnet i framtiden.

– Det här är ett område som ska sprudla av liv. Man ska känna sig hemma här som alingsåsare, säger Daniel Filipsson.

Att Mjörnstranden är ett område som engagerar många råder det således inget tvivel om. Under fem veckor kommer en utställning hållas i Turistbyrån för allmänheten att ta del av. Där finns också möjlighet att framföra sina synpunkter.

– Vi ser fram emot att få in synpunkter så att vi kan utveckla området vidare, säger Axel Peterson.

Om arbetet löper enligt plan kommer ett första spadtag tas redan under nästa mandatperiod.

– Det är vårt mål, säger Simon Waern.