Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Genrebild. Bild: Thomas Bennelid

SMHI varnar för risk för skogsbrand

Det är torrt i markerna just nu. SHMI varnar för risk för skogsbrand i Västsverige.
– Det är stor eller mycket stor antändningsrisk och det sprids lätt i skogsmark, säger Emelie Hallqvist, jourhavande meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Tände eld på moped

Varningen för skogsbrand omfattar Hallands län, Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. Varningen gäller under fredagen.

– Det kommer in nederbörd natten mot lördag, säger Emelie Hallqvist, och tillägger att ”man bör iaktta försiktighet ifall man ska elda utomhus.”

Martin Ekdahl, styrkeledare, på Räddningstjänsten Alingsås-Vårgårda, konstaterar att ett engångsgrillar ofta skapar bekymmer.

– Under den torra sommaren 2018 så förbjöds användningen av dessa. Ett problem med engångsgrillar är att de ofta ställs på fel underlag, säger Martin Ekdahl, och tillägger:

– Alla bränder är små till en början. Det är viktigt att man inte lämnar dessa vind för våg utan att man ser till att de är ordentligt släckta.

Om nu ska grilla imorgon så bör man, enligt Martin Ekdahl, söka sig till en ordentlig eldstad. Och grillar man vid en sjö så bör man även ha med sig en spann eller något annat som man kan fylla med vatten.

– Så att man hinner göra något ifall det skulle gå snett.

LÄS MER: En historiskt kort utryckning

LÄS MER: Brand i villa – släckte elden själva