– Vi förbereder oss för det statsministern sa, att det blir värre innan det blir bättre. Vi får hoppas att han har fel, säger Eija Suhonen.
– Vi förbereder oss för det statsministern sa, att det blir värre innan det blir bättre. Vi får hoppas att han har fel, säger Eija Suhonen. Bild: Bosse Åström

Stabsläge på rådhuset

Med anledning av coronaviruset är stabsledningen vid kommunledningskontoret nu aktiverad. Leder arbetet gör säkerhetschef Eija Suhonen.

ANNONS
|

LÄS MER:"Kan bli en dyster ekonomisk vår"

LÄS MER:I spåren av coronaviruset: lasarettet söker personal

Stabsledning är något som kan aktiveras i kommunen vid allvarliga kriser. Och just nu anser sig kommunen befinna sig mitt i en sådan. Arbetet leds av säkerhetschef Eija Suhonen.

I hennes arbetsgrupp ingår säkerhetsenhet, kommunikationsenhet och HR-avdelningen, såväl som Medicinskt ansvarig sjuksköterska ( MAS), kommunjuristen och räddningstjänsten.

Konkret handlar det om att säkerställa tillgång till personal och prioritera verksamheter.

– Vi bedriver mycket av den samhällsviktiga verksamhet som finns i Alingsås, säger Suhonen. Och vi måste kunna garantera att den är igång. Vi har våra pandemiplaner som vi tagit fram sedan några veckor tillbaka. Där tittar vi på den lägsta bemanningen för att vi ska kunna vara igång.

ANNONS

– Vi förbereder oss för det statsministern sa, att det blir värre innan det blir bättre. Vi får hoppas att han har fel.

Idag bedriver kommunen, enligt Suhonen, i princip full verksamhet. Det är efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och inte på grund av personaltapp, som man stängt ned vissa verksamheter, som träffpunkter. Men det kan bli mer.

– Biblioteken håller antagligen inte öppet i påsk.

Kan personer som arbetar på kontor hamna i vården?

– Om man har den kompetensen kan det vara aktuellt.

Där är vi inte än?

– Inte ännu.

Kommundirektör Maria Standar konstaterar att det aktiverade stabsläget ger kommunen en chans att ”sätta rutiner” och hon tror att krisledningen kommer vara över lång tid. Det innebär att annat får stå tillbaka.

– Jättemycket tyvärr, säger Standar. Allas arbete med utveckling, att komma i ekonomisk balans, att ta fram ett näringslivspolitiskt program... Det är mängder av saker vi får skjuta på. Vi tar heller inte upp vissa ärenden i politiken, mot bakgrund av borgfreden.

Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande, beskriver sin roll som helt förändrad nu.

– Jag har tagit av mig partinålen och mitt enda fokus nu är att värna alingsåsarnas hälsa och arbetsmiljön för våra medarbetare. Min uppgift är också att samla och ena politiken i en svår tid.

– Jag och kommunstyrelsens vice ordförande (Simon Waern, Socialdemokraterna) får löpande information och den samlade politiken träffas varje vecka för dialog.

LÄS MER:Bedragare utnyttjar oron för coronaviruset

ANNONS