Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Emelie Forsmark på Stures häller upp en öl, som från och med nu får drickas vid ett bord i restaurangen och inte i baren. Bild: Katrin Niklasson

Stopp för barhäng – så reagerar Alingsåskrögarna

Nu tillåts endast bordsservering på restauranger, kaféer och barer, för att minska spridningen av covid-19.
– Det är ett hårt slag mot våra intäktsmöjligheter. Men det får vi hantera, säger Anna Hartman, vd på Grand hotel.

LÄS MER: Efter bunkringshysterin – här är toarulle-bakelsen

Det var i tisdags som Folkhälsomyndigheten fattade beslut om att endast tillåta bordsservering på restauranger, kaféer, nattklubbar och barer.

– Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det. Men det är nödvändigt, sa socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på tisdagen.

Syftet med restriktionerna är att förhindra spridningen av coronaviruset covid-19.

Folkhälsomyndigheten uppger att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma och att besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

– Vi gör riskbedömningar kontinuerligt, så redan innan det här beslutet kom hade vi bestämt oss för att inte genomföra helgens nattklubb. Därför blev det inte någon större dramatik, säger Anna Hartman, Grand hotels vd.

Samtidigt slår beslutet hårt mot verksamheten.

– Det är ett hårt slag mot våra intäktsmöjligheter. Men det får vi hantera. Det är bättre att det kommer riktlinjer att förhålla sig till än att vi själva behöver göra avvägningar, säger Hartman.

Hotellets after work och pianobar kommer att löpa vidare.

– Där är det inte någon trängsel från början, och man sitter vid bord. Men det gäller för oss att vara ännu mer uppmärksamma på gästerna. Vi ska också lusläsa riktlinjerna, säger Hartman.

Det är oroligt i hela branschen. Själva har vi tappat ungefär 50 procent på luncherna under de senaste två veckorna.

Fredrik Johnstone, ägare av Stures bowling och sportbar, anser inte att de nya restriktionerna ställer till det i någon större utsträckning. Åtminstone inte i nuläget.

– Vi har inte så många gäster just nu att det blir något större problem för oss. Jag kan också tänka mig att det är värre för nattklubbarna, säger han, och fortsätter:

– Vi har ju dessutom bordsservering på lunchen redan nu och under fredagar och lördagar, då vi har fler dryckesgäster, är det inga problem att få sittplats i restaurangen.

Fredrik Johnstone är dock generellt bekymrad över den situation många krogar hamnat i, på grund av corona.

– Det är oroligt i hela branschen. Själva har vi tappat ungefär 50 procent på luncherna under de senaste två veckorna.

LÄS MER: AHK ger en hjälpande hand